nieuws

Miljoenen Zuid-Afrikanen wachten op woning

bouwbreed

Miljoenen mensen wachten in Zuid-Afrika in kampen en sloppenwijken op een woning. En het is niet alleen huisvesting waarop ze wachten maar ook op transport, op stromend water, op sportvoorzieningen.

Onder meer die zaken moet de regering van nationale eenheid in Zuid-Afrika tot stand brengen.

Met dat in gedachten valt niet te denken aan radicale economische hervormingen omdat die angst veroorzaken. ANC-voorzitter N. Mandela legde op een bijeenkomst in Amsterdam uit dat de regering die na de verkiezingen van 27 april zal aantreden voor alles nationale eenheid tot stand moet zien te brengen. In het verlengde daarvan zal geen enkele president een decreet ke uitvaardigen. Volgens Mandela wijst niets erop dat het ANC niet als grote winnaar uit de verkiezingen komt. In de afgelopen vier jaar overlegde het Afrikaans Nationaal Congres met de ruim 27 partijen die het land telt over de toekomst van Zuid-Afrika. Het ligt in de bedoeling dat in de komende regering alle partijen zitting krijgen die meer dan 5% van de stemmen behaalden. Dit betekent dat de regering uit 3 of 5 partijen zal bestaan. Het nieuwe Zuid-Afrika mag zich volgens Mandela nu al in een grote zakelijke belangstelling verheugen. Ter illustratie noemde hij enkele Amerikaanse investeringsfondsen voor Zuid-Afrika die meer dan grote aantallen gegadigden aantrokken. Een dergelijke belangstelling is volgens Mandela ook noodzakelijk omdat het land met een werkloosheid van 50% kampt. Desondanks wist Zuid-Afrika vorig jaar een economische groei van 6% te bereiken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels