nieuws

Liquidatie Duitse dealer bracht Geveke verlies

bouwbreed Premium

Geveke NV Amsterdam heeft het jaar 1993 af moeten sluiten met een netto verlies van f. 15 miljoen. Het dividend over dat jaar zal worden gepasseerd. Voor dit jaar wordt weer een positief resultaat verwacht. Een goed gevulde orderportefeuille (f. 186 miljoen tegen f. 156 miljoen) begin van dit jaar ligt daaraan mede ten grondslag.

Het verlies is voornamelijk toe te schrijven aan de bijzondere kosten ad f. 15,4 miljoen, veroorzaakt door het sluiten van Gte in Duitsland, importeur en dealer van vorkheftrucks. Tot de liquidatie werd besloten nadat was gebleken dat een succesvolle reorganisatie niet kon worden gerealiseerd.

De omzet in 1993 daalde met 4,5% tot f. 816 miljoen. De bruto winst daalde met 5,3% als gevolg van een toegenomen prijsdruk en kwam daarmee uit op 29,2% van de omzet.

Bij de grondverzetactiviteiten deed zich vorig jaar wel een omzetstijging voor.

Vooral die in Nederland en Zweden verbeterden deze activiteiten sterk. In Denemarken bleef het resultaat op peil en in Noorwegen stelde het teleur ondanks een toegenomen marktaandeel.

De vorkheftruckactiviteiten en die voor landbouwmechanisatie lieten verlies zien. Ook de handel in gereedschappen sloot het jaar met een negatief resultaat af.

Positief

Voor dit jaar worden geen buitengewone lasten van betekenis verwacht. De orderportefeuille is aan het begin van het jaar goed gevuld en enige omvangrijke infrastructurele poen in de vier landen, waarin Geveke werkzaam is, hebben de directie ertoe gebracht te veronderstellen dat het positieve resultaat dit jaar zal terugkeren.

Reageer op dit artikel