nieuws

Leverancier van tijdelijke bouw-krachten Adema: “Ik ben een legaal uitzendbureau voor de bouw”

bouwbreed Premium

“Wat een onzin om, zoals de bouwbond-FNV graag zou zien, te willen beginnen met zogenaamde personeel-servicebureaus om commerciele uitzendbureaus in de bouw het hoofd te ke bieden. Zulke uitzendbureaus bestaan al lang. Dat van mij is er zo een.”

Dat zegt de heer B.J. Adema in Zwaag, die al ruim anderhalf jaar op aanvraag aannemersbedrijven voorziet van tijdelijke krachten als opruimers, opperlieden, metselaars, timmerlui of welke discipline er ook maar wordt gevraagd.

Hij begrijpt de bezorgdheid van de bouwbond wel, want die uitzendbureaus betalen volgens een eigen cao en kennen geen afdracht aan het SFB.

“Wij doen alles legaal, hoor. We staan ingeschreven bij de BV Bouw, ik heb een G-rekening, kan een verklaring van het SFB laten zien over goed betalingsgedrag en betaal de mensen volgens de bouwcao.”

Uit uitgeverij

Ruim anderhalf jaar geleden gaf hij zijn baan als verkoopleider bij een uitgeverij na veertien jaar op. Hij had er geen zin meer in. Zijn vrouw, eveneens werkzaam bij de uitgeverij, volgde hem. Hij ging werken in de bouw tot hij tot de ontdekking kwam bij een beunhaas in dienst te zijn getreden.

Daarop probeerde hij voor zichzelf te beginnen want hij wenste alles wel ‘netjes’ te doen.. Dat ging aanvankelijk erg moeizaam, want de aannemers keken de kat eerst mooi uit de boom. “Bovendien bleek ik natuurlijk duurder dan de koppelbazen. Logisch als je je aan alle regels houdt en je mensen volgens de bouwcao betaalt.”

Langdurig werklozen

Hij werkt uitsluitend met langdurig werklozen of gedeeltelijk arbeidsongeschikten met wie hij een contract als oproepkracht afsluit. Op het moment dat hij een vraag om een timmerman, metselaar of sinds kort ook betonvlechter of tegelzetter binnenkrijgt, zorgt hij er voor dat ze zo spoedig mogelijk op het werk verschijnen.

“We werken kleinschalig, maar wel van Den Helder tot en met Breda.”

De uitzendkrachten gaan er tenminste voor een dag op uit. Ze gaan of met eigen vervoer, waarvoor ze een kilometervergoeding krijgen, of met een van de vijf auto’s, die Adema inmiddels heeft lopen.

De aannemersbedrijven krijgen een factuur , gebaseerd op het uurloon van de betrokkenen uit de bouwcao plus een opslag. “Ze vinden ons wel wat duur”, aldus mevr. Adema, “maar wij willen absoluut legaal werken.”

Die bedrijven werken overigens graag met ons, laat ze nog weten. “Dat komt omdat die langdurig werklozen en voor een groot deel nog arbeidsgeschikten heel erg gemotiveerd zijn om aan het werk te ke blijven.”

Volgens haar doen ze er nog een sociaal goed werk mee ook om juist die mensen aan te trekken. Haar man voegt daar aan toe wel eens door een arbeidsbureau benaderd te worden met de vraag of hij kans ziet een langdurig werkloze te plaatsen.

Uitkering

Uiteraard is er voor zijn uitzendkrachten niet altijd werk, al kent hij er een die op vier weken na een jaar lang werk heeft gehad. Als het werk wegvalt, komen de betrokkenen weer in de regeling waar ze in zaten. Een langdurig werkloze gaat dan weer terug de ww in. Zolang hij wel werk heeft, wordt zijn verdienste in mindering gebracht op zijn uitkering.

Probleempje

Dat is tot nu toe allemaal goed gegaan. Hij zegt ook een goede verstandhouding te hebben met het Sociaal Fonds Bouwnijverheid. Alleen heeft hij sinds de gewijzigde wetgeving ter bestrijding van het ziekteverzuim een probleempje.

“Omdat je de eerste twee weken loon bij ziekte van een werknemer als werkgever zelf moet betalen, wil ik daarvoor bij de Schadeverzekeringsmij. van het SFB wel een verzekering voor sluiten. Maar die zeggen, ook als de mensen maar een gedeelte van een maand werken: betaal eerst maar eens de maandpremie. Dan rekenen we over drie maanden wel af. Maar dat betekent dat ik voor tien man in het vooruit moet betalen en dat pas later gecorrigeerd krijg. En dat is wel een hele aanslag op onze portemonnee.”

Het SFB is volgens hem overigens van goede wil en zoek nu naar een oplossing. Hij hoopt dat die er snel komt, want hij verwacht eind februari/begin maart een explosie aan aanvragen. “Dan kan ik wel weer vijftien tot twintig man gebruiken.”

Reageer op dit artikel