nieuws

Koolhaas maakt conceptontwerp voetbalstadion

bouwbreed

Rem Koolhaas is als een van de negentien architecten geselecteerd voor de voorbereiding van het po ‘Het grote stadion van St. Denis’.

In deze noordelijke zeer bevolkte randstad van Parijs zullen in 1998 de wedstrijden voor het wereldkampioenschap voetbal worden gehouden.

Het te bouwen stadion moet 80000 toeschouwers ke bevatten en zal een miljard gulden kosten. Eind 1997 moet het stadion operationeel zijn.

De helft van het voor het po beoogde terrein van 25 ha werd in oktober jl. door de gemeente Parijs ‘geschonken’ aan de Franse overheid. Het betrof hier een vriendelijk politiek gebaar van de Gaullistische burgemeester Jacques Chirac aan zijn partijgenoot en premier Edouard Balladur.

Het stadion en zijn infrastructuur zal op een terrein van 12 ha verrijzen. De rest van de grond verkoopt Chirac aan de uitverkoren constructiegroep, die moet zorgen dat het stadion in een stedebouwkundig verantwoord complex van kantoren, woningen, winkels en wegen past.

Koolhaas is met Francis Soller (Office for Metropolitan Architecture) aangesteld door de groep SAE-CBC-Spie Citra Eiffel om voor 15 april een concept in te dienen voor het stadionpo. Hij zal het stedebouwkundige aspect rond het stadion voor zijn rekening nemen; Soller het stadion zelf. Heel belangrijk wordt de toegankelijkheid van het stadion. Door zijn ligging naast de autoroute du nord, moeten ten tijde van wedstrijden monsterlijke opstoppingen voor de drukke toegangspoort van Parijs worden vermeden.

Mentaliteit

Op 15 mei zal een speciale jury vijf ontwerpen selecteren voor de uiteindelijke keuze van het ministerie van sportzaken. Om hun kans in het po St. Denis te vergroten, hebben grote constructiemaatschappijen zoals Bouygues-Dumez-SGE, de groep Eiffage en GTM Entrepose, zichzelf in zoveel mogelijk kandidaat-constructiegroepen vertegenwoordigd. Bouygues neemt deel in maar liefst tien groepen, die elk een eigen architectenbureau hebben aangesteld.

Volgens Martin Robin van Architecture Studio, zal hierdoor in de ‘groep Bouygues’ de vertrouwelijkheid van de podossiers in het geding komen. Een woordvoerder van de groep Eiffage, verklaarde dat zijn vijf kandidaat-constructiegroepen hier geen last van zullen hebben. “Elke groep werkt volledig op zich en heeft een eigen poleider. Het is jammer dat Bouygues probeert om met zoveel groepen de markt voor zich te reserveren. De jury zou zich aan deze mentaliteit ke storen.”

Behalve St. Denis, zal de Franse overheid een aantal stadions in de grote provinciale steden een opknapbeurt geven, om daar enkele wedstrijden voor het wereldkampioenschap te ke ontvangen. Begin maart zal bekend worden welke steden hiervoor in aanmerking komen en hoeveel geld de gemeenten hiervoor van de overheid krijgen.

De minister wil een deelname van f. 350 miljoen niet overschrijden.

Reageer op dit artikel