nieuws

Komatsu maakt graafarm van PW170 360f. draaibaar

bouwbreed

Het was op de Conexpo 1987 in Las Vegas dat Komatsu debuteerde met het prototype van een hydraulische rotatie op de lepelsteel van een graafmachine.

Met deze zwenkinrichting waren graafarm en bak ten opzichte van de giek over 360f. graden te draaien. Mogelijk dat de fabrikant de markt te vroegtijdig met een dergelijke ontwikkeling benaderde of dat met deze constructie te veel aan hefvermogen moest worden ingeleverd. Tot een brede toepassing kwam het niet.

Daar gaat nu wellicht verandering in komen. Komatsu heeft in elk geval laten weten zijn hydraulische graafmachine PW170-5 met deze graafarmconstructie te gaan uitrusten. Dat houdt niet in dat de machine uitsluitend in deze uitvoering leverbaar wordt. Voor gebruikers die geen draaibare arm wensen blijft het bestaande model leverbaar.

Na de PF55L, die in 1987 als eerste machine met roterende graafarm werd gelanceerd, zal nu ook de PW 170 in deze uitvoering komen en naar verluidt zullen in de toekomst nog meerdere machinemodellen volgen.

De hydraulische rotatie verleent de graafmachine opmerkelijke eigenschappen waardoor de inzetmogelijkheid belangrijk wordt vergroot. De machine kan in een oogwenk omschakelen van dieplepel- op hooglepelwerk. Het graven van sleuven en sloten kan gebeuren zonder de machinebovenbouw te zwenken. Ook het graven achter een afrastering of muur en parallel hieraan vormt geen probleem. Het werkbereik dat de machinist op die manier krijgt is vrijwel onbeperkt.

De PW170 graafmachine is door Komatsu in Europa ontwikkeld. Hierin wordt gebruik gemaakt van de Dash-5 technologie en het z.g. PEMC system, een elektronische regeling waarbij motorsnelheid en pompcapaciteit automatisch op elkaar worden afgestemd. Met behulp van het Electronic Open-Centre Load Sensing System (EOLSS) wordt bovendien de capaciteit van de pomp automatisch verkleind wanneer de machine geen of nauwelijks prestatie behoeft te leveren. Een even belangrijk besturingssysteem is de op bepaalde werkzaamheden in te regelen vermogensafstelling. Met deze toerentalregeling wordt door de motor onder de verschillende werkomstandigheden steeds het juiste vermogen geleverd.

Het graven van een rechthoekige put vormt voor de PW170 met draaibare graafarm geen probleem.

Reageer op dit artikel