nieuws

Jubilerend Viking Museum te Roskilde drastisch uitgebreid

bouwbreed

Het bekende Vikingmuseum van Roskilde (ten westen van Kopenhagen) zal waarschijnlijk worden uitgebreid. Het is de bedoeling dat het hele gebied van de oude haven aan het einde van de Roskilde Fjord tot een levend museum wordt gemaakt.

Het Vikingmuseum van Roskilde viert in 1994 zijn 25-jarig bestaan. Het museum is ontstaan na de spectaculaire vondst van vijf goed bewaarde Vikingschepen in de nabijgelegen fjord. In de loop der jaren heeft het museum zich ook toegelegd op de bouw van kopieen van Vikingschepen. Op deze nagebouwde schepen ke bezoekers in de zomer tochtjes maken op de Roskilde Fjord.

Voor de uitbreiding is door de regionale en plaatselijke overheden gezamenlijk al meer dan tien miljoen Deense kronen uitgetrokken. Aan de landelijke overheid is een bijdrage van eveneens tien miljoen Deense kronen gevraagd. Als alles volgens plan verloopt zou in het jubileumjaar 1994 de eerste fase van de uitbreiding ke worden gerealiseerd. De eerste kennismaking van de Nederlanders met de Noren (of liever de Noormannen) is niet aangenaam geweest. Onze voorouders moesten het aanzien dat deze noordelingen Nijmegen bezetten en Utrecht en Wijk bij Duurstede verwoestten. De Fransen zagen driemaal Parijs door de Noormannen veroverd en de Duitsers konden niet verhinderen dat Aken, Keulen, Trier, Metz, Bingen, Mainz en Worms door de zeekoningen (Vikingen) werden geplunderd. Hun beroemde Vikingschepen behoefden zich maar ergens te vertonen of de bewoners van land of eiland sloegen voor de toenmalige heidenen op de vlucht. Men heeft lange tijd in onzekerheid verkeerd over de afmetingen en de vorm van deze Vikingschepen.

In de jongste tijd is meer door opgravingen bekend geworden over het leven en de gewoonten van de Vikingen in Denemarken en Noorwegen. Legde men in de Deense plaats Hedeby (Zuid-Jutland) een Vikingstad bloot (1901), in Noorwegen vond men twee uitstekend geconserveerde Vikingschepen, respectievelijk het Godstad- en het Osebergschip. Het Godstadschip werd in 1880 gevonden in een grafheuvel in de buurt van de Sandefjord. Onderzoekingen hadden uitgewezen dat dit schip deel uitmaakte van het graf van koning Olav Geirstadalv die in de achtste eeuw leefde. De koningen en koninginnen uit die tijd hadden blijkbaar de gewoonte zich in zo’n Vikingschip te laten begraven, met paarden, koeien, slaven, gebruiksvoorwerpen en levensmiddelen. Want de oude Noren geloofden in een lichamelijk voortbestaan en dan was het natuurlijk praktisch om alles bij de hand te hebben.

Het Osebergschip, waarin koningin Osa begraven werd, is in 1903 ontdekt en in 1904 uit de Oseberg grafheuvel, tussen Tonsberg en Asgardstrand, opgegraven. Het schip was met een steenlaag bedekt, terwijl de turf- en leemlaag van de bodem meegewerkt hebben om het houtwerk, zowel van het schip als van de andere mede in het graf gelegde voorwerpen, door alle eeuwen heen te bewaren.

Oorspronkelijk heeft men beide schepen onder een afdak in de open lucht gelegd. Sinds 1926 en 1932 liggen ze op het eilandje Bygdoy in een prachtig stijlvol museum. Een tweede Vikingmuseum vinden we in Roskilde bij Kopenhagen, waar vijf vikingschepen in een prachtig museum zijn ondergebracht. Ze zijn vier eeuwen oud en ze werden in 1962 gevonden. Ze werden letterlijk en figuurlijk bij stukjes en beetjes opgedoken, alle onderdelen werden genummerd en in een aparte werkplaats bij elkaar gebracht. Na een speciale behandeling met een conserverende vloeistof (poleyethyleenglycol) konden ze in 1969 naar een splinternieuw museum worden overgebracht. Tot de vijf schepen behoren twee oorlogsschepen, twee handelsschepen en een schip dat waarschijnlijk dienst deed als veerboot. Het grootste schip was 28 m lang en 4,5 m breed. De bemanning vond aan boord geen bescherming tegen het weer, ondanks het feit dat er met een dergelijke boot naar Engeland, IJsland en Groenland gevaren werd. Met dit type, dat voorzien was van een zeil en een veertigtal roeiers, werden de beruchte tochten in Europa uitgevoerd. Het kleinste schip was nog altijd 12 m lang en genaakt van denne-eike en berkehout.

Dit Vikingmuseum is de trots van Roskilde en het trekt bezoekers uit binnen- en buitenland. De Volksuniversiteit in Roskilde biedt korte zeilcursussen aan op nagebouwde Vikingschepen. Zo zijn er cursussen mogelijk aan boord van de Helge, een nagebouwd oorlogsschip en de Roar, een kopie van een handelsscheepje van de Vikingen. Deelnemers krijgen zowel praktische lessen als voorlichting over de scheepscultuur van de Vikingen. Er zijn cursussen in de perioden 29 t/m 31 mei en 12 t/m 24 juni. Voor een cursus betaalt men Dkr. 695 per persoon, inclusief maaltijden, twee overnachtingen in een tent en gebruik van materiaal.

Reageer op dit artikel