nieuws

JCB 520-55 verreiker voor beperkte ruimten

bouwbreed

Met de introductie van de 520-55 verreiker brengt JCB een geheel nieuwe verreiker op de markt die uitbreiding aan de onderkant betekent voor wat betreft de verreikerlijn van dit Engelse bedrijf. Op basis van een intensief onderzoek, waaruit bleek dat er een duidelijke markt bestond voor een verreiker met minder dan 2,5 ton hefcapaciteit, is deze machine in produktie genomen.

De interesses voor dit type machine liggen zowel in de agrarische als de bouwsector alsmede bij overheidsinstellingen en industrie. Door zijn uitgebreide serie uitrustingsstukken is deze compacte verreiker multifunctioneel inzetbaar.

De aandrijving van de JCB 520-55 Loadall wordt verzorgd door een viercilinder Perkins 1000 series dieselmotor.

Natuurlijke aanzuiging

Deze motor met natuurlijke aanzuiging levert bij 2200 toeren een vermogen van 57 kW. Dit vermogen wordt via de ‘JCB Synchroshuttle’, bestaande uit koppelomvormer, elektrische/ hydraulische keerkoppeling en mechanische gangwissel, naar de vier aangedreven wielen gebracht. Met behulp van een drukknop kan de achterwiel-aandrijving, onder belasting, in- of uitgeschakeld worden. De machine wordt via hydrostatische weg gestuurd door de achteras.

De 520-55 Loadall komt tot een maximale rijsnelheid van 32 km/uur. Op standaard gemonteerde 12.5/80 x 18 10 pr banden komt de machine tot een draaistraal van 4,22 meter. De bedrijfsrem wordt hydraulisch geactiveerd terwijl de parkeerrem handbediend wordt.

De JCB verreiker is uitgerust met het Q-fit snelwisselsysteem, hetgeen de machinist in staat stelt de verschillende uitrustingsstukken snel aan- en af te koppelen. De vergrendeling van de uitrusting vindt handmatig plaats door middel van een hendel.

De maximale hefcapaciteit van deze verreiker bedraagt 2000 kg, waarbij deze last 62 cm voorwaarts gebracht kan worden. Bij het maximale bereik van 3,08 meter kan de machine een last van 700 kg plaatsen. Bij een belading van 1 ton komt de machine tot 2,60 meter. Het gewicht van de verreiker bedraagt 4875 kg.

De cabine voldoet aan de eisen die aan ROPS/FOPS worden gesteld. Daarnaast is de cabine zeer comfortabel. De deur, die uit twee delen bestaat, biedt royaal toegang en het grote glasoppervlak geeft de machinist een vrijwel onbelemmerd uitzicht rondom. De vlak achter de cabine geplaatste giekbasis geeft de machine niet alleen een grote stabiliteit met minder contragewicht doch biedt een beduidend beter uitzicht naar de rechter- en achterzijde.

De JCB 520-55 is ontworpen voor het snel en accuraat verzetten van lading. Een voorwaarde hiervoor is dat de bediening ergonomisch verantwoord is. Bij deze machine beschikt de machinist over een goed in de hand liggende hendel waarmee hij in een kruisbeweging het heffen en dalen van de giek en het opnemen of dumpen van de lading bepaalt. Een in tandem meelopende tweede hendel bestuurt het in- en uittelescoperen. Een extra hydraulische functie behoort tot de standaarduitrusting van de JCB 520-55. Met behulp van een Last-Moment-Indicator heeft de machinist een constante controle op de hoogte van de beladingsgraad en wordt hij door middel van een knipperlicht en een geluidssignaal gewaarschuwd als de minimale standzekerheid bereikt wordt.

Voor de veiligheid van de machinist en de omstanders en ter voorkoming van materiele schade zijn de lastdragende hydraulische functies uitgerust met slangbreukventielen.

De nieuwe JCB 520-55 verreiker is een compacte machine met een gunstige value for money verhouding.

Reageer op dit artikel