nieuws

Holonite wil nog voor miljoenen investeren

bouwbreed

Holonite, producent van polyesterbeton produkten voor de bouw uit Halsteren, is van plan de komende jaren nog voor miljoenen te investeren.

Dit om meer ruimte voor de groeiende produktie te krijgen, de marktontwikkelingen te ke blijven volgen, nog milieuvriendelijker te werken en de arbeidsomstandigheden te optimaliseren.

Directeur J.C.M. Ciliacus toont zich dan ook alleszins tevreden over de gang van zaken in het nu 25 jaar bestaande bedrijf, die het mogelijk maakt die kostbare investeringen te doen. Holonite heeft nu een kern van 43 personeelsleden, maar de heer Ciliacus verwacht dat het er aan het eind van het jaar zeker vijftig zullen zijn. “We hebben gekozen voor een langzame, zorgvuldige groei en voor een produktontwikkeling in samenwerking met onze klanten. Een gevolg van dit beleid is dat we sinds de oprichting nooit een echte ‘dip’ hebben gekend. Een kwart eeuw geleden zijn de oprichters Hoppenbrouwers en Lodewijks begonnen met het maken van eenvoudige dorpels en nu zijn we uitgegroeid tot een bedrijf met een uitgebreid produktenpakket, varierend van douchebakken en vloeren tot vensterbanken, vloerluiken, muurafdekkingen, traptreden en gevelpanelen.” Ciliacus: “Wij zijn altijd, om het maar eens zo te zeggen, bezig met de markt. Het contact met onze klanten, zowel aannemers als architecten, is erg belangrijk bijvoorbeeld over nieuwe produkten, vormgeving, technische mogelijkheden enzovoorts.”

De wind mee

De directeur constateert dat zijn produkten de wind mee hebben. “De bouw wordt ook met het milieu geconfronteerd. Er komen bijvoorbeeld steeds meer ecologische woningen. Daarin passen onze produkten, We hebben bijvoorbeeld veel geleverd voor Ecolonia in Alphen aan den Rijn. Bovendien: de bouwproduktie daalt wel, maar de kleinere poen vragen meer kwaliteit. Men vraagt ook flexibele vervangbare componenten. De opdrachtgever wordt nog professioneler. Zowel aannemer als toeleverancier hebben een actievere opstelling in het bouwproces en de architect wil speelser ontwerpen. De bouw is bezig met een structuurverandering:er is grote aandacht voor de kwaliteit, voor technologie en de organisatie op de bouwplaats, waarbij ook de computer een rol speelt. De toeleveranciers worden meer ‘partner in het bouwproces’ en gaan meedenken. De bouwondernemer is ook een organisator geworden die gaat werken met een piramide van gecertificeerde toeleveranciers.”

Kwaliteit

Dat Holonite met al deze veranderingen rekening houdt acht Ciliacus vanzelfsprekend. “Flexibiliteit is bij ons belangrijk. We hebben bijvoorbeeld al 7000 mallen in voorraad om aan de wensen van onze opdrachtgevers te voldoen. En wat de kwaliteit betreft, we zijn ook bezig met het certificeringsproces en volgend jaar hopen we gecertificeerd te zijn. Dat kost vanzelfsprekend het nodige aan tijd en inzet, maar ik werk met een team van jonge gemotiveerde mensen, die helemaal achter mijn streven staan.” Het ligt voor de hand dat verhoging van kwaliteit verhoging van kosten met zich meebrengt. “Maar we zijn steeds kostenverlagend bezig. En ik mag zeggen dat de prijs – kwaliteit verhouding al een kwart eeuw goed is.”

Het spreekt vanzelf dat directeur Cilianus geheel achter zijn produkten staat ( “Ze zijn snel te monteren, gebruikersvriendelijk en onderhoudsarm”), maar hij beseft terdege dat dat niet voldoende is.

Flexibel

“Om als bedrijf goed te functioneren moet je flexibel zijn, een voortdurend contact houden met je klantenkring, een goede logistiek hebben, je eigen technologie in samenwerking met je relaties gebruiken, een uitstekende service bieden en bekwame medewerkers aantrekken, die waar nodige technische adviezen ke geven. Dan behoef je voor de toekomst niet bang te zijn…”

De heer Ciliacus is van plan dit jaar ruim aandacht te besteden aan het 25-jarig bestaan van Holonite BV. Dat zal, naar verwacht, vooral na de zomervakantie gebeuren.

Reageer op dit artikel