nieuws

Hillen & Roosen niet uit lood door verlies

bouwbreed

Hillen & Roosen heeft een tegenvallend jaar achter de rug. Als gevolg van een haperende opdrachtenstroom sloot men 1993 af met verlies af. De vlag voor dit jaar hangt er aanzienlijk beter bij.

Men gaat er bijna zeker vanuit dat men dit jaar weer in de zwarte cijfers komt.

“In zo’n moeilijke tijd is het prettig om onderdeel uit te maken van Philipp Holzmann. Je krijgt wat meer respijt om te tonen dat het een eenmalig incident is”, stelt W.J.E. Beerens, algemeen directeur Hillen & Roosen (H&R) vast.

“De slechte conjunctuur zat ons vorig jaar behoorlijk dwars. Begin 1993 hadden we een orderportefeuille van f. 100 miljoen. Echter, in de zomer was deze slechts opgelopen met f. 10 miljoen. We moesten zelfs onze filosofie laten varen om niet onder de kostprijs in te tekenen. Zo konden we onze eigen leegloop tenminste afdekken. Daarnaast besloten we niet te snijden in onze organisatie. Het betekent dus dat de kosten hoger waren dan de inkomsten. De prognose van f. 150 miljoen werd bij lange na niet gehaald. Onze bouwomzet over 1993 bedroeg uiteindelijke f. 130 miljoen”.

Beerens is zeker dat 1994 hem weer winst zal brengen. De prognose voor dit jaar is f. 160 miljoen, daarvan is nu al f. 100 miljoen zeker. “De hardheid van een aantal prospects is hoog. Het is zeker dat we winst maken”, aldus Beerens. “Een van de mogelijke opdrachten is het nieuwe Paleis van Justitie in Den Haag. We waren de laagste met inschrijven, maar de gunning moet nog plaatsvinden. Bij zo’n po treden we heel duidelijk op als dochter van Philipp Holzmann. Voor zo’n ingewikkeld project betrekken we kennis van de PH-vestiging in Dusseldorf. Daarnaast steunt onze Duitse moeder ons op het financiele vlak. Voor het Haagse Justitie-po moeten we een zeer hoge bankgarantie afgeven. Als je alle bankgaranties en financieringen van een jaar optelt dan liggen die ver boven onze boven onze financiele spankracht ligt. Holzmann staat garant.”

Expansie

Philipp Holzmann (PH) was de eerste Duitse aannemer die zich inkocht op de Nederlandse markt. De motivatie was Europese expansie. De onderneming bleek te afhankelijk van de eigen markt en het Midden-Oosten. Deze laatste markt stortte eind tachtiger jaren in. Volgens het jaarverslag 1992 komt nog steeds 62 procent van de omzet van DM12,472 miljard uit het oosten en westen van Duitsland. De vestigingen uit Europa (15 procent), Amerika (18 procent) brengen de rest bijeen.

De aankoop van H&R door PH was geen verrassing. De van oorsprong Amsterdamse aannemer maakte samen met Dubbers Malden deel uit van Zanen Verstoep. De ondernemingen waren actief binnen de Amsterdamse Metro Combinatie (Amco). Binnen Amco had Holzmann een belang van 25 procent. In 1988 fuseerde Zanen Verstoep met Koninklijke Boskalis Westminster. Hillen & Roosen paste als algemene aannemer niet bij de kernactiviteiten van Boskalis. Sinds 1 januari 1990 is Hillen & Roosen daarom geheel in handen van oud-Amco-partner Holzmann.

Het pakket is overigens ondergebracht in de in Den Haag gevestigde houderstermaatschappij,Euroga. Beerens: “We zijn ook als onderneming veranderd. Tot 1987 waren we een behoudende onderneming. Nu zijn we veel dynamischer en hebben vestigingen in Rotterdam en Antwerpen. We hebben meer oog gekregen voor woningbouw dat eind dit jaar 40 procent (25 procent 1993) van onze omzet moet gaan uitmaken.”

In Dubbers Malden houdt PH 50 procent en de rest is in handen van Boskalis. “We werken wel eens samen met Dubbers Malden”, verklaart Beerens. “Het gaat dan vaak om het betrekken van speciale kennis. Met Nederlandsche Elektrolasch Maatschappij, hierin heeft PH een belang van 50 procent en HBG ook 50 procent, werken we nooit samen.”

Ballast Nedam

De Duitse aannemerij stond eind dit jaar even in de schijnwerpers. Op de valreep van het oude jaar verkocht British Aerospace Ballast Nedam aan Hochtief, ING en het Ballast Nedam Pensioenfonds. Het gaat Beerens te ver om te spreken van een invasie. “Ik kan me namelijk niet voorstellen dat Ballast is gekocht voor de Nederlandse activiteiten. Als het gaat om de verwerving van grote poen houdt bijvoorbeeld Holzmann vanuit het hoofdkantoor Nederland goed in de gaten. We fungeren dan hoogstens als voelsprieten. Het is niet noodzakelijk om als Duitse aannemer een vestiging te hebben. Het bewijs is dat PH is betrokken bij de bouw Akzodrome en de Westerschelde Oeververbinding.”

Het blijkt dat BAe Ballast Nedam ook heeft aangeboden aan Philipp Holzmann. Volgens Beerens voldeed de onderneming niet aan de gestelde criteria. Zo was de structuur te ondoorzichtig. Beerens:

“Daarnaast was Holzmann aan het veranderen. De Oost-Duitse markt ging open en er werd besloten om autonoom de komende jaren te gaan groeien. Tot onderhandelingen is het daarom nooit gekomen.”

Reageer op dit artikel