nieuws

Engelse pocketuitgave over architect Rudy Uytenhaak

bouwbreed Premium

In de serie Arcam pocketboeken verscheen een deeltje dat is gewijd aan de architectuur van Rudy Uytenhaak. Deze Amsterdamse architect won de Wibautprijs 1993 en kreeg aansluitend een expositie in de Arcam-galerie aan het Waterlooplein.

In de Engelstalige pocket die bij Architectura & Natura Pers verscheen, schetst Gijs Wallis de Vries een achtergrond waartegen het werk van architect Rudy Uytenhaak zich ontwikkelt. De architect maakte vooral naam met het woongebouw Droogbak, op de plek waar ooit een invalsweg terzijde van het Amsterdamse Centraal Station was gedacht, dat in 1989 gereed kwam.

In het boek wordt nu het verdere werk van de architect gedocumenteerd, waaronder opvallend veel woningbouwpoen. Deze plannen zijn gedocumenteerd aan de hand van foto’s en tekeningen. Door de wat eigenzinnige opmaak met erg sterk verkleinde illustraties moet er eigenlijk een loep bijgeleverd worden als men wat meer details wil zien. Maar het is een keuze van Arcam om deze reeks boekjes zowel op klein pocket-formaat uit te geven als in het Engels.

Dat maakt het allemaal wat elitair en mede daardoor voornamelijk geschikt voor een relatief kleine doelgroep liefhebbers in eigen land. Het werk van Uytenhaak verdient in feite een royaler opgezette documentatie. Als eerste overzicht van het werk van deze architect is het boekje een welkome aanvulling op tot nu toe verspreide tijdschrift- en kranteartikelen.

‘Rudy Uytenhaak, architect’ met een inleiding van Gijs Wallis de Vries. Uitgave: Architectura & Natura Pers, Amsterdam 1993. Formaat: 11,5 x 18 cm, 144 blz. ISBN: 90 71570 30 4. Prijs: f. 24,50.

Reageer op dit artikel