nieuws

Duitse hypotheekbanken vrezen toekomst

bouwbreed

De Duitse hypotheekbanken maken zich grote zorgen over de gevolgen die de bezuinigingen van de regering in Bonn teweeg ke brengen. Vooral het schrappen van de fiscale aftrek van rente op schulden kan uitermate grote gevolgen opleveren voor de woningbouw.

Volgens directeur G. Haber van de Bond van Vrije Woningondernemingen betekent het voorstel van Bonn vooral een zware klap voor woningen die voor het eigen gebruik zijn bedoeld. Naar zijn mening drijft de bouwnijverheid voor zo’n 65 procent op deze tak van bouw. Aanvankelijk kon de eigenaar/bewoner maximaal DM12000 per jaar aftrekken en daarmee per maand gemiddeld DM200 tot DM300 besparen.

De hypotheekbanken gaan ervan uit dat de daling van inkomsten en de hoge werkloosheid de bouw van eigen woningen nog verder zullen beperken. Voorzitter D. Rode van de Bond van Duitse Hypotheekbanken wil dat Bonn de genoemde aftrek opnieuw invoert.

Mede daardoor kan de bondsregering weer het vertrouwen winnen van investeerders. Bonn verklaarde de afschaffing met de huidige lage rente waardoor fiscale aftrek niet meer nodig is. De tegenstanders van de maatregel stellen dat de prijzen van grond en materialen daarentegen wel fors zijn gestegen. Met het bespaarde geld wilde Bonn overigens de betaliong van vorstverletgelden tot 1996 veilig stellen.

Reageer op dit artikel