nieuws

De revolutionaire JCB 1CX mengelmoes van technieken

bouwbreed

Veertig jaar nadat JCB de eerste graaflaadcombinatie bouwde komt men nu met een nieuw model waarin een mengelmoes van JCB-technieken is verwerkt.

De nieuwe machine combineert de graafcapaciteit van een twee-tons minigraafmachine met de laadcapaciteit van een 600 kg schranklader. De type-aanduiding van de nieuwste JCB-telg is JCB 1CX.

Zo’n veertig jaar geleden werd, nauwelijks gehinderd door enige kennis en ervaring op dit gebied, in het fabriekje van Joe Bamford op het front van een al wat oudere Fordson Major-tractor een laadframe gemonteerd. Na aan de achterzijde van de tractor bovendien een hydraulisch werkende graafarm opgebouwd te hebben was de eerste graaflaadcombinatie van JCB geboren. De naam van dit, voor die tijd curieuze, stuk materieel werd de JCB Mark I.

Na tal van verbeteringen aan dit eerste model bleek al snel dat dit type machine een gapend gat in de markt vulde en dat er meer dan voldoende vraag was naar een soortgelijke machine met grotere prestaties. Redelijk snel volgde dan ook introductie van de JCB 4, die op zijn beurt vrij spoedig gezelschap kreeg van de JCB 3. Voor een voldoende breedte in het leveringsprogramma werd enige tijd nadien nog een JCB 2 toegevoegd.

De JCB 3 werd het topmodel van van deze Engelse fabriek, dit ondanks het feit dat tal van materieelproducenten soortgelijke machines op de markt brachten. De eerste JCB 3 diende als basis diverse uitvoeringen zoals de 3 B, de 3 C, de 3 CII, de 3 CIII, en tenslotte in 1980 de 3 CX. In dit verband valt het te verklaren dat de bijnaam van mr.J.C.Bamford “Jamais Content Bamford” was. Hoe modern deze machines waren blijkt uit het feit dat eerst tien jaar later de vierwiel aangedreven en vierwiel bestuurde 2 CX werd uitgebracht, een jaar later gevolgd door de 4 x 4 x 4 type 4 CX.

Een totaal nieuwe machine, althans naar JCB-begrippen, werd in maart 1993 geintroduceerd: de schranklader-serie Robot. Deze machines hadden als meest in het oog vallende kenmerk het een-armige laadframe waardoor de machinist beschikte over een zijdelings toegankelijke machine, hetgeen uit oogpunt van veiligheid een duidelijke verbetering was.

Combinatie

Waar JCB op het gebied van graaflaadcombinaties de uitbreiding van het leveringsprogramma steeds in de hoogte had gezocht, tendeerde markt de te jaren toch ook naar de kleinere machines. Dit meent men nu bij JCB gevonden te hebben door op basis van de Robot schranklader een kleine graaflaadcombinatie te bouwen. Zo worden in de nieuwe JCB 1CX de motor, de hydrostatische transmissie en het hydraulische systeem van de schranklader gebruikt. De motor is een Peugeot XUD9 1.9, viercilinder watergekoelde dieselmotor met een vermogen van 32 kW (43 pk). De transmissie is volledig hydrostatisch. Twee servo-gestuurde variabele pompen drijven, geheel gescheiden, de linker- en de rechterwielen aan. Het remmen gebeurt door het regelen van de druk die door de motoren wordt opgebouwd. De parkeerremmen (links en rechts apart) worden veerbekrachtigd en hydraulisch vrijgegeven.

Prestaties

De kleinste graaflaadcombinatie van JCB heeft zeer behoorlijke prestaties. Zo bedraagt de laadcapaciteit 600 kg, de opbreekkracht van de laadbak 2000 kg en de kiphoogte 2097 mm. Een hydraulische parallelgeleiding geeft uitstekende stabiliteit en controle over de last bij het transport van beladen pallets.

Het graafgedeelte van de machine heeft een maximaal bereik op grondniveau van 3383 mm; een laadhoogte van 2348 mm en een maximale graafdiepte van 2552 mm. De opbreekkracht aan de bak is 2201 kg/f en aan de lepelsteel 1448/f.

De standaard ROPS/FOPS canopy kan worden uitgevoerd met een groot glasoppervlak. De ergonomisch gevormde stoel, die bij gebruik van de graafarm automatisch vergrendeld wordt, is in diverse standen standen verstelbaar. De servo-gestuurde sticks bieden een grote werk-accuratesse en het instrumentenpaneel is duidelijk en overzichtelijk. Met zijn afmetingen van 3330 x 1400 x 2250 mm ( l x b x h) zal het transport van deze machine nauwelijks enige problemen opleveren. De mengelmoes van graaflaadcombinatie en schranklader geven deze machine een schijnbaar onbeperkte inzetbaarheid. Immers via het snelwisselsysteem ke zowel de hulpstukken van de Robot schranklader worden aangekoppeld alsook die van de JCB 803 hydraulische graafmachines.

Geboortegolf

De introductie van de JCB1 CX, is tot nu toe de eerste officieel vrijgegeven uitbreiding van het JCB-leveringsprogramma. Zoals het er echter nu naar uitziet valt er een complete geboortegolf te verwachten.

De rupsgraafmachine JS 130 zal binnen niet al te lange tijd gezelschap krijgen van een zusje op banden. Ditzelfde geldt voor de JS 140. Bij de mini-graafmachines komen zoals het er nu uitziet twee nieuwe versies in de populaire 1,5 tons-klasse. De standaard 801.4, van 1,4 ton blijft maar zal worden uitgebreid met de 1,5 tonner JCB 801.5 en de JCB 801.6 van, uiteraard, 1,6 ton.

Nieuw aggregaat

Naast deze nieuwe mini-graafmachines zal JCB Hydrapower ook nog met een nieuw aggregaat op de markt komen die de huidige Mk II-unit zal gaan vervangen. De naam van het nieuwe aggregaat zal zijn Beaver III.

Verheugend bij dit alles is dat JCB in verleden bewezen heeft dat het een bedrijf is met een uitstekende visie.

Indien zulk een bedrijf in deze tijd van zwartgalligheid met zulk een aantal nieuwe ontwikkelingen op de markt komt brengt dit wellicht toch een lente-achtig sfeertje.

Reageer op dit artikel