nieuws

Buitenlandse architecten in Arcam Galerie

bouwbreed

In de Arcam Galerie aan het Waterlooplein 213 in Amsterdam is tot 5 maart de expositie ‘Bouwen uit het buitenland’ te zien. Daarbij gaat het om werk van buitenlandse architecten voor de hoofdstad en omstreken.

De spraakmakende Italiaanse architect Aldo Rossi is vertegenwoordigd met zijn ‘folly’, een functieloze versiering in het stadsbeeld van de Zaandamse woonwijk Houtwerf. Tijdens het ontwerpproces werd besloten het open gebouwtje op halve ware grootte te bouwen en tot expositieruimte te bestemmen. Het in 1988 op verzoek van wethouder Ralph Pans ontworpen ‘Monumento urbana’ kwam in 1991 gereed. Kosten voor materialen en bouw werden gedragen door in de wijk bouwende aannemingsbedrijven en hun opdrachtgevers, want de gemeente had daar geen monumento-budget voor.

Ruim drieenhalve ton werd geinvesteerd door sponsors. Een gegeven paard kijkt men niet in de bek, maar inmiddels is de bouwschade niet gering, lopen energiekosten op omdat geen expositiefunctie was voorzien zodat thermische isolatie ontbreekt, en keilt baldadige jeugd de ramen in. Andere bouwfouten zijn het ontbreken van goten en te ver verkleinde treden. Kortom een voorbeeld van wethouderarchitectuur, waarbij trotse bestuurders achteraf de pen op de neus vinden door hun politiek streven naar onhaalbare kwaliteit. Op de tentoonstelling hangen consequenter uitgevoerde opdrachten, zoals het hoofdkantoor van KNP in Hilversum van Richard Meier.

Reageer op dit artikel