nieuws

Bouwbond CNV protesteert tegen ww-plan kabinet

bouwbreed Premium

De Hout- en Bouwbond CNV heeft gisteren actie gevoerd tegen het plan van het kabinet om de toegang tot de ww te beperken. De bond deed dit in Nuth waar staatssecretaris Wallage van sociale zaken het Samenwerkingsverband Bouwopleidingen opende.

De actie bestond uit het uitbeelden van de gevolgen van de ww- maatregelen door een in carnavalskleding uitgedoste groep mensen. Zoals bekend wil het kabinet de toegang tot de ww beperken. Momenteel is het zo dat werknemers 26 weken gewerkt moeten hebben om in aanmerking te komen voor een ww-uitkering. Als het aan het kabinet ligt, wordt dat 39 weken.

Om voor de ww vervolguitkering in aanmerking te komen, moet men van de vijf jaar voorafgaand aan de werkloosheid er drie gewerkt hebben. Het kabinet wil hier vier jaar van maken.

De regering maakt het zo voor werknemers moeilijker om in aanmerking te komen voor ww. Het zijn met name schilders en werknemers in de gww die hiervan de dupe worden. Zij worden vaak vanwege het weer en gebrek aan opdrachten na de herfst ontslagen. Voorheen kwamen zij nog wel in aanmerking voor een ww-uitkering. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de schilders onder de nieuwe regeling geen ww meer krijgt, maar direct in de bijstand komt. Dat betekent dat ze niet alleen een lagere uitkering krijgen, maar ook dat ze eventueel hun eigen huis moeten opeten. De bouwbond CNV vindt het zeer onrechtvaardig dat de regering de rekening van de oplopende werkloosheid eenzijdig bij enkele groepen werknemers legt. De staatssecretaris ging bij zijn openingstoespraak niet in op de demonstratie van de Bouwbond.

Reageer op dit artikel