nieuws

Bonn wordt beter ontsloten

bouwbreed

De Duitse regering heeft DM500 miljoen uitgetrokken voor het aansluiten van de luchthaven Wahn op het toekomstige net van de supersneltrein ICE. Wahn bedient de gemeenten Bonn en Keulen. Bonn krijgt geen directe aansluiting op het ICE-net.

Een snelbaan verbindt de stad met het vliegveld.

De realisatie van het plan staat echter nog niet vast. Het trace voor de ICE en voor de snelbaan doorkruist namelijk een bosrijke streek. Milieugroeperingen zullen zich naar verwacht tot het uiterste verzetten tegen de kap.

Hetzelfde zal zich voordoen wanneer het besluit valt om Bonn direct aan te sluiten op het ICE-net. De gemeente bepleit deze optie nog steeds bij de regering en bij de spoorwegen.

In 1995 willen de regering en de spoorwegen beginnen met de definitieve planning van de ICE- en snelbaanverbindingen. De nabij gelegen gemeente Siegburg die wel aan de ICE-lijn ligt liet inmiddels weten het niet nodig te vinden dat het ICE-trace een grote bocht moet maken om bij Wahn uit te komen.

Eindrekening

Het plaatselijk bestuur noemt de voorgestelde snelbaan voldoende. De gereserveerde DM500 miljoen zouden ook bij lange na niet voldoende zijn voor de realisatie. De eindrekening zal eerder uitkomen op ruim DM930 miljoen. Daarbij vereist een directe aansluiting van Bonn via Wahn op het ICE-net een brug over de Rijn of een tunnel onder deze rivier vereist. Uitvoering van dat po zorgt voor een meer dan aanzienlijke verhoging van de kosten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels