nieuws

Boarnsterhim draait proef met inbouw-composttoilet

bouwbreed Premium

De gemeente Boarnsterhim neemt een driejarige proef met een composttoilet dat in bestaande en nieuwe woningen kan worden ingebouwd.

Vooral huizeneigenaren op het platteland, die geen sceptictank hebben of niet op het riool zijn aangesloten, behoren tot de doelgroep.

Bouwkundig gezien levert het composttoilet geen problemen op. Het toilet, dat uit twee compartimenten bestaat, meet 220 bij 80 cm en is 50 cm diep. Met deze afmetingen kan het toilet in bestaande wc-ruimten worden ingebouwd. Eventueel zou de vloer van een bestaande toilet moeten worden opgehoogd.

In de bestaande wc-ruimte komt alleen het zitgedeelte van het composttoilet, waarin het opvanggedeelte is geintegreerd. In het tweede gedeelte is de eigenlijke composteringsruimte aangebracht, die onder de begane grondvloer komt. De faecalien en urine worden met behulp van stro gecomposteerd.

Verwachting

De proef met het composttoilet wordt in Boarnsterhim gecombineerd met zogeheten rietveldzuivering. Het grijze water (afkomstig van onder andere wasmachine, douche en bad) wordt daarin gefiltreerd. Dat gebeurt in een vloeistofdichte bak van 1,5 m2, waarin riet en bacterien voor een zuiverende werking zorgen.

De belangstelling voor de proef is boven verwachting. Inmiddels meldden zich al acht gegadigden uit heel Friesland aan, van wie zes uit de gemeente Boarnsterhim. Als een aannemer het composttoilet met rietveldzuivering in een woning aanbrengt, bedragen de kosten maximaal f. 17300. De gemeente Boarnsterhim betaalt in deze proef de helft.

Reageer op dit artikel