nieuws

Beter instrueren in gebruik van beveiliging cirkelzagen

bouwbreed

“Het lijkt wel alsof ze het nooit leren. Twintig jaar lang loopt Berend mee als timmerman in de bouw. Hoe dat nu verder met hem moet mag Joost weten. Die hand zag er niet uit. In ieder geval is hij twee vingers kwijt en er moet voor zijn duim worden gevreesd. En dat voor een timmerman…”

Uitvoerder L. van G. is nog nauwelijks bekomen van de schrik. Hij had timmerman Z. gevraagd een aantal baddingen te schulpen. Grote haast was er niet bij. De regels zouden pas de week er op nodig zijn. Pas daarna zou op het bouwpo Recread aan de Lageweg in Bovenhuizen (L) weer beton worden gestort.

Nissenhut

De timmerman kon gebruik maken van de cirkelzaag, die was opgesteld in de nissenhut op het bouwterrein. Van G. was de eerste die na het ongeval in actie kwam:

“Daar stond hij met die hand. Ja, wat moest ik. Snelverband aanbrengen. En de ambulance bellen. Berend was er nogal kalm onder. Hij is altijd al een kouwe geweest. Het enige wat hij zei was: stom, stom…”

De uitvoerder vond wel dat de ambulance er lang over deed. “Die bleek in een file terechtgekomen te zijn en had zich loeiend een weg moeten banen”.

Timmerman Z. heeft, kort na z’n operatie in het ziekenhuis, flink pijn. Maar toch wil hij best zijn verhaal kwijt.

“Ja, ik moest die baddingen schulpen. Dat werk deed ik alleen. Ik had met het oog daarop achter de zaagmachine een tafel aangeschoven. Af en toe kwam de practicant, die bij ons op het werk rondloopt, binnen om een paar houtjes te laten zagen. Ik deed dat steeds voor hem, want ik wil zo’n onervaren jongen niet aan de zaag (!). Nu had die knul nog wel eens de gewoonte de deur achter zich open te laten staan. Daar heb ik echt een hekel aan. Ik had het hem al een paar keer gezegd. Toen ik bijna aan het eind van een badding was, zo’n 25 cm voor het eind, hoorde ik iets. Weer die deur opengelaten, dacht ik en ik draaide me om. Maar de deur was dicht en er was echt niemand. Ik moet verstrooid zijn geweest, want laat ik nou, terwijl ik me terugdraai, m’n hand op de draaiende zaag leggen…”

Beschermkap

Hij kon dat, omdat hij de beschermkap zo’n 15 centimeter boven de top van de cirkelzaag had staan. “Zo had ik hem eigenlijk altijd. Routine he? Maar: fout natuurlijk. Het werkt echter handig en er was toch nooit iets gebeurd? Dat zoiets mij nu moet overkomen. Ik werk al twintig jaar met die dingen en ik kan verzekeren dat ze vroeger lang niet zo veilig waren geconstrueerd als nu”, vertelt hij.

Toch lijkt de timmerman nog geluk te hebben. “De chirurg zei dat m’n duim waarschijnlijk was gered en dat van de middenvinger alleen het topje was geamputeerd. Tja, het zal zonder wijsvinger minder gemakkelijk timmeren worden, maar je schijnt er toch handig mee te ke worden”, zegt de timmerman, die zelfs even lachen kan over het woordje ‘handig’.

Uitvoerder Van G. belde na het ongeluk de veiligheidskundige van Aboma voor het naadje van de kous en voor een advies hoe dit soort ongelukken zouden kan worden voorkomen. De man van Aboma bekeek allereerst de nissenhut en de cirkelzaag van alle kanten.

De machine was voorzien van de bekende vereiste sticker met daarop de gewenste veiligheidsaanduidingen. De machine had een spouwmes, beschermkap (15 cm boven de top van de zaag, nog steeds), noodstop, geleider, onderbescherming en nulstandbeveiliging. Hij was opgesteld op een ondergrond van gebroken puin, goed stevig.

De geleider was voorzien van een verlenging in de vorm van een deel van het schulpen van hout. Er was wel geen hulpgeleider, maar dat nam niet weg dat het noch aan de opstelling, noch aan de machine zelf had gelegen dat het ongeluk was gebeurd.

Hoogst onveilig

De conclusie van de veiligheidskundige bevestigde wat het slachtoffer en de uitvoerder al hadden geopperd. Het is hoogst onveilig een cirkelzaag te gebruiken met een te hoog opgestelde beschermkap. Bovendien behoort iemand die aan de zaag staat, niet te ke worden afgeleid.

De veiligheidskundige stelde voor de medewerkers, ook de meer ervaren, te instrueren in het juiste gebruik van de beveiligingen van bouwcirkelzaagmachines.

De cirkelzaag is een prachtig werktuig maar hij kan fikse ongelukken veroorzaken. Juist daarom zitten aan een goede zaag doelmatige beveiligingen en juist daarom moeten deze verstandig worden gebruikt. Ook, nee misschien juist, voor de geroutineerde geldt dat hij alle veiligheidsmaatregelen stap voor stap moet doornemen en daadwerkelijk treffen.

Adviezen over veiligheid en materieelkeuring Aboma + Keboma Postbus 141 6710 BC Ede Telefoon : 08380 – 31481 Telefax : 08380 – 32013

Reageer op dit artikel