nieuws

Bedrijven starten landelijke inzameling lege kitkokers

bouwbreed

BFI Afvalverwerkingstechnieken, Alphen aan den Rijn en B & R Recycling te Middelharnis hebben gisteren een overeenkomst ondertekend op het gebied van een landelijke aanpak van kitkokerrecycling.

Met de ondertekening beogen beide ondernemingen een einde te maken aan de continue stroom, van uit de bouw en industrie afkomstige lege kitkokers, richting gemeentelijke stortplaatsen.

Jaarlijks worden in de bouw ca 1,5 tot 2 miljoen kitkokers gebruikt bij de verwerking van polysulfide en silicone kitten. Met zeventig man behoort Zwapex/Reno BV, uit Berkel & Rodenrijs tot de grootste verbruikers “Dat die lege kunststof kokers met het bouwafval met vele honderdduizenden op stortplaatsen terecht komen hield mij al jaren bezig” aldus de heer R. Zwanenburg, directeur van de onderneming. Ook binnen de brancheorganisatie N.V.K., de Nederlandse Vereniging van Kitverwerkende bedrijven werd reeds lang naar oplossingen voor dit probleem gezocht . Met ondersteuning van de N.V.K. heeft Zwanenburg een idee weten uit te werken waarvan met de ondertekening van een overeenkomst met BFI Afvalverwerkingstechnieken, de realisering gisteren een feit werd.

Grondstof

Met de nieuw opgerichte onderneming B&R Recycling te Middelharnis zal worden begonnen met het landelijk inzamelen van de lege kitkokers. Deze zullen met behulp van een geavanceerde verwerkingsinstallatie, die B&R in Engeland aankocht, worden vermalen tot een bruikbaar grondstofmateriaal voor fabrikanten van kunststof produkten.

BFI, reeds op grote schaal actief in verhuur en transport van een breed scala van materiaal – en afvalcontainers, gaat met de ondertekening van de overeenkomst zorg dragen voor het landelijk verspreiden van kitkokercontainers op bouwwerken, bij grote glasbedrijven en kitproducenten en afvoer van de volle containers naar het Recycling bedrijf van de gebroeders Rens te Middelharnis.

Voor dit doel zijn drie typen containers beschikbaar. Kleine draagbare voor op de werkplek met een inhoud voor 120 kokers, grotere containers voor plaatsing op het werk waarin 2000 kitkokers ke worden gedeponeerd en een zware container voor 20000 kokers. Met dit gezamenlijk initiatief verwachten de bedrijven jaarlijks zo’n goede 1400 ton aan lege kitkokers weer te ke verwerken tot een bruikbaar grondstofmateriaal.

Reageer op dit artikel