nieuws

Architectuur langs de lijn: voetbalstadions

bouwbreed Premium

Tot voor kort bestond er geen overzicht van ‘stadions en tribunes in Nederland’, zoals de ondertitel van ‘Architectuur aan de zijlijn’ luidt. De journalist Tijs Tummers heeft met dit boek in een lacune voorzien. Hij heeft veel interessante gegevens op een rij geplaatst zowel over de architectuur als over het ontstaan en de ontwikkeling van de accommodaties.

Ten onrechte lijkt er weinig belangstelling te bestaan voor de architectuur van voetbalstadions. Het zijn voorbeelden van omvangrijke bouwwerken die het beeld van hun omgeving bepalen.Recente voorbeelden daarvan zijn zeker in ons land niet altijd even bemoedigend. In Eindhoven vormt het stadion stedebouwkundig een opeenhoping van super grote containerachtige bouwvolumen die achteloos in het stadsbeeld lijken geparkeerd.

Bekendheid

Maar zowel in Rotterdam als Amsterdam beschikt men over stadions uit de periode van het Nieuwe Bouwen, die ondanks stevige uitbreidingen, terecht internationaal bekendheid kregen in de recente geschiedenis van de bouwkunst.

Of de hoofdstad met het nieuwe stadion een dergelijke voortrekkersrol behoudt, is overigens een open vraag. Tussen de architectonische kwaliteit van naoorlogse stadions in Rome van Pierre Luigi Nervi, Tokio van Kenzo Tange en Munchen van Gunter Behnisch valt dit ontwerp in het niet.

Overzicht

In het nu verschenen boek van Tummers wordt de geschiedenis van, zeg maar, ruim een eeuw faciliteiten voor de voetbalsport gedocumenteerd. Vanuit een eenvoudige omheining rond het veld met de moeizame eerste heffing van entreegeld, inmiddels een eeuw geleden, groeide de accommodaties uit tot arena’s voor internationale ontmoetingen met een veelkoppig publiek op de tribunes.

Tummers heeft hier een prachtig boek over gemaakt, vaak met uniek materiaal zoals foto’s van het afgebroken allereerste stadion in Amsterdam-Zuid, het Olympisch stadion en De Kuip in Rotterdam.

Daarnaast zijn aparte hoofdstukken gewijd aan nieuwe overkappingen, zoals die aanvankelijk zijn ontwikkeld voor het leger wanneer chauffeurs met onvoldoende ervaring in het rijden hun voertuigen het best in een kolomloze overkapping konden parkeren.

Zo passeren ook veel technische ontwikkelingen in zowel het spel als de behuizing de revue en maken het boek tot een veelzijdig stukje geschiedschrijving voor een breed publiek. Aan de uitgave werd door de uitgever veel zorg besteed, waarbij vooral het vaak historische fotomateriaal optimaal is weergegeven.

Tijs Tummers: ‘Architectuur aan de zijlijn’. Uitgave: D’Arts, Amsterdam 1993. Formaat: 22 x 26,5 cm, 144 blz. ISBN: 90 800 790 2 2.

Prijs (gebonden) : f. 49,50, ISBN: 90 800790 3 0

(ingenaaid) f. 39,50.

Het constructivistische beeld van het Rotterdamse Feijenoordstadion zoals dat tussen 1934 en 1936 naar het ontwerp van Brinkman en Van der Vlucht is gebouwd.

Reageer op dit artikel