nieuws

Arbozorg in onderwijs is ‘ondergeschoven kindje’

bouwbreed

Met de veiligheid in technieklokalen op scholen is het slecht gesteld. Leerlingen werken vaak met onbeveiligde machines en gevaarlijke elektrische voorzieningen.

Ook ontbreekt er veelal een bevoegd EHBO-er en zijn er geen goede vluchtwegen.

Dat blijkt uit een onderzoekspo van de Arbeidsinspectie van het district Groningen.

De Arbeidsinspectie nam in 1993 de technieklokalen in het algemeen vormend onderwijs onder de loep. Bij de eerste tien scholen constateerden de inspecteurs 2 tot 25 tekortkomingen.

Slecht onderhoud

De meeste mankementen zijn het gevolg van slecht onderhoud. Ook het ontbreken van stofafzuiging en noodstops op cirkelzagen en kolomboormachines werd regelmatig geconstateerd. De inspectiedienst concludeert hieruit dat de aandacht voor goede arbeidsomstandigheden in het onderwijs nog een ‘ondergeschoven kindje’ is.

“Van structurele aandacht is geen sprake. De Arbowet geldt echter niet alleen voor werknemers binnen het onderwijs, maar ook voor leerlingen die onder gezag van de docent werkzaamheden verrichten zoals bij het vak techniek. Op veel scholen is dit besef nog niet doorgedrongen”, aldus de onderzoekers.

Gezien het grote aantal tekortkomingen op het gebied van veiligheid en gezondheid dient het onderwijs dan ook ‘onverwijld de hand aan de ploeg te zetten’, zo vindt de Arbeidsinspectie. “Niet alleen omdat het wettelijk verplicht is , maar ook omdat scholen een voorbeeldfunctie hebben als het gaat om veilig werken. Zij leiden immers de werknemers van de toekomst op”, aldus het onderzoeksrapport.

Reageer op dit artikel