nieuws

Troost concentreert zich op bouw en metaal

bouwbreed Premium

De Troost Groep concentreert zich op de kernactiviteiten; metaal en civiele bouw. Als gevolg van dit nieuwe beleid wordt de milieudivisie, waartoe een puinbreker op Zestienhoven behoort, verkocht aan Waste Management.

Troost uit Spijkenisse ondervindt de laatste jaren veel hinder van achterblijvende investeringen in de petrochemische industrie, het belangrijkste werkgebied van dit familie-bedrijf. Als gevolg van het slechte economische klimaat stelt de chemie en de olie-industrie miljarden investeringen jaar na jaar uit. Onderdelen van de Troost Groep, op uitzondering van de milieutak, lijden hierdoor volgens de eigenaars verlies.

Tot de Troost Groep behoren vele tientallen besloten vennootschappen. De bouwondernemingen, zoals Troost Aannemingsbedrijven, maken deel uit van de business unit Troost Bouw.

Reorganisatie

Troost kwam vorig jaar in het nieuws omdat bij een forse reorganisatie meer dan honderd arbeidsplaatsen werden geschrapt. Na de aanpassing zou het gehele bedrijf volgens de huidige directeur, drs. A.B.A. de Smit, weer winst maken. Over 1992 werd een verlies geleden van f. 4 miljoen en als gevolg van de reorganisatie werd vorig jaar bij een omzet van f. 150 miljoen een positief resultaat gehaald van tussen de een en anderhalf miljoen gulden. Overigens versleet de Troost Groep in korte tijd twee directie-voorzitters, namelijk ir. P.W.A. Niessen, nu directeur Helvoet Holding en Kuipers.

De vakorganisaties en de centrale ondernemingsraad (Cor) zien met enige zorg de toekomst van dit familie-bedrijf tegemoet. Nu de winstgevende tak ontvalt, vraagt men zich af of de twee kernactiviteiten het wel zullen redden.

Bonden en Cor eisen een garantie dat de werkgelegenheid van de zevenhonderd mensen niet in gevaar komt door de verkoop. Volgens de Industriebond FNV kan de Troost Groep nu maar beter een aansluiting gaan zoeken bij een groot concern. “Dan zou er tenminste geld zijn voor investeringen.”

De bouwconcerns met metaal- en installatie-activiteiten, dit laatste werk doet Troost ook, zitten op dit moment niet te springen om onrendabele ondernemingen over te nemen.

Koninklijke Volker Stevin is na een jaar speuren nog niet in geslaagd een goed installatiebedrijf te vinden.

Reageer op dit artikel