nieuws

Rode beuk van 65 ton verplaatst

bouwbreed

Met het nodige feestgeruis is in Nijmegen woensdagmiddag een 65 ton zware rode beuk goed vijftien meter verplaatst. De spectaculaire ingreep betekende tevens het startsein voor de bouw van het kantoren- en appartementencomplex ‘Bergstaete’ op de hoek van Berg en Dalseweg en Museum Kamstraat.

De beuk, een Fagus sylvatica Atropurpurea, heeft een stamomvang van rond drie meter en een kruinhoogte van twintig meter. De kluit mat 6 x 6 meter. Voor de verplaatsing werden in voorgaande dagen zeven H.E.B. profielbalken van zeven meter lengte onder de kluit doorgeperst en twee onderslagbalken met hijsogen. Het hijsen gebeurde met een 400 tons kraan die in totaal 75 ton moest tillen, de 65 ton zware boom plus de tien ton van de stalen gordingen. Wethouder drs. Wim G. Hompe van Nijmegen mocht voor de gelegenheid de mobiele kraan besturen.

Het complex Bergstaete zal op de begane grond twee kantooreenheden bevatten met daarboven zestien appartementen en twee penthouses. Van de appartementen in de prijsklasse _235000 tot _445000 is reeds 90 procent verkocht. Het po is ontwikkeld door Delta Ontwikkelingsgroep te Dordrecht en ontworpen door architect ir. A. Langbroek te Nijmegen. Bouwbedrijf Wessels Zeist BV verwacht het complex in het vroege najaar reeds op te ke leveren.

Reageer op dit artikel