nieuws

Overheid schenkt gebouwen aan universiteiten

bouwbreed

Volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) gaat de overheid alle universitaire gebouwen ‘om niet’ overdragen aan de universiteiten. Zij krijgen dan de volledige eigendomsrechten. De universiteiten zijn al eigenaar, maar de overheid heeft nog zeggenschap over de gebouwen.

Volgens de universiteiten heeft de overheid nooit geinvesteerd in de bouw van een groot gedeelte van het onroerend goed.

Bovendien stelt de overheid al jarenlang te weinig geld beschikbaar voor het onderhoud. Om die reden kan er geen sprake zijn van een werkelijke koopsom, vinden de universiteiten.

Zij hebben nog geen overeenstemming bereikt met het ministerie van Onderwijs over de jaarlijkse vergoedingen, die het ministerie na de overdracht dient te betalen.

Het ministerie stelt dat er f. 170 miljoen per jaar beschikbaar is, terwijl de universiteiten aanspraak maken op ruim f. 300 miljoen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie bestaat er nog geen zekerheid over de overeenkomst, maar is er sprake van een ‘groeiende consensus’.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels