nieuws

Nieuwe verlichting langs Vlaamse autowegen

bouwbreed

Het Vlaamse deel van de Belgische autosnelwegen, beroemd om hun uitbundige verlichting, krijgt nieuwe lantaarnpalen. Niet alleen worden oude palen vervangen; de schaarse ‘zwarte vakken’ in het wegennet wil het Vlaamse ministerie van Openbare Werken ook aanpakken.

Van de 840 kilometer autosnelweg die Vlaanderen heeft, is slechts 140 kilometer onverlicht. Op de overige 700 kilometer staat elke 45 meter een lichtmast.

De minister van openbare werken wil 12000 betonnen masten vervangen, omdat ze versleten zijn. In hun plaats komen metalen lantaarnpalen op negentig meter afstand van elkaar. Ook de lichtsterkte zal verminderen. Zo wil Vlaanderen de energierekening voor de wegverlichting verminderen met 30 tot 50 procent.

Door de palen hoger te maken en een nieuw type lampen te gebruiken, moeten de wegen ondanks de besparing beter verlicht worden. De verlichting van de autosnelwegen zal de beste blijven in vergelijking met de buurlanden, stelt het ministerie.

Ook de 140 kilometer snelweg die het tot nu toe zonder verlichting moesten stellen, krijgt lantaarnpalen. De totale investering in verlichting is f. 36 miljoen.

De komende weken worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd: op de E17 van Kortrijk tot de Franse grens, een afstand van 12 kilometer; de E40 tussen Sint-Lievens-Houtem tot Aalter, 35 kilometer; de R4 (Kennedylaan) over 14 kilometer en de E17 tussen Nazareth en Zwijnaarde, een afstand van 12 kilometer. Al deze werken moeten in het najaar opgeleverd worden.

Niet bekend

Reageer op dit artikel