nieuws

Nieuw olie-additief levert besparing op brandstof

bouwbreed

Met ingang van het nieuwe jaar is Friction Guard Europe BV i.o. te Leersum begonnen met de import van een olie-additief dat, naar verluidt, de olie van brandstofmotoren opmerkelijke eigenschappen verleent.

Met dit in Canada ontwikkelde produkt zouden niet alleen de motorprestaties toenemen, ook zou een belangrijke brandstofbesparing worden bereikt .De producent benadrukt vooral de reinigende werking van deze olieversterker.

Hoewel het produkt Friction – Guard in Canada en Amerika al ruim 15 jaar bekend is en daar inmiddels vele grootgebruikers kent, voornamelijk vanwege zijn slijtageverminderende en prestatieverhogende eigenschappen, is dit olie-additief voor de Europese markt een nog onbekend middel. Met het verwerven van de vertegenwoordiging van Friction Guard voor de Westeuropese markt, wil het in Leersum gevestigde gelijknamige importbedrijf hier verandering in gaan brengen.

Na de introductie op de Amerikaanse en Canadese markt werd al snel gesproken van een doorbraak in de smeringstechnologie omdat door gebruik van dit olie-additief de filmsterkte van elk type olie en daarmee de smering van bewegende motor- en machinedelen belangrijk verbeterde.

Aardolieprodukt

Friction Guard is een 100% petroleum produkt zonder toevoegingen zoals grafiet, ‘P.T.F.E’, of molybdeen. De olieversterker voorkomt koolstofaanslag in de motor of verwijdert zelfs bestaande aanslag in oudere motoren. Hierdoor zouden de intervals tussen het olie verversen met ca. 50% ke worden verlengd en daarmee tevens eenderde aan olie bespaard. Doordat de oliefilm van smeerolien door, in Friction Guard aanwezige, polymeren in grote mate worden versterkt, wordt de frictie tussen bewegende machinedelen sterk verminderd.

Bij temperaturen tussen +325f. C en -45f. C treedt in de oliefilm geen verandering op. Doordat bij stilstaande motor de olie onder in het carter zakt is gedurende de start en opwarmtijd sprake van onvoldoende smering. Bij koude start treedt derhalve in het algemeen de grootste slijtage op. Volgens de producent van Friction Guard hecht dit olie-additief zich aan alle bewegende delen en zakt het niet mee met de olie wanneer de motor wordt uitgeschakeld. De smering blijft volledig in tact.; ook bij -45 graden Celsius. Voor gebruik van het additief adviseert de producent een verhouding van 95 delen olie op 5 delen Friction Guard.

Welk een effect slechts 1 druppel van dit additief heeft op twee tegen elkaar bewegende stalen machinedelen toont Friction Guard Europe aan de hand van enkele testresultaten op een z.g. Timken testmachine. Hierbij wordt onder belasting een stalen proefblokje met een hefboommechanisme op een roterende as gedrukt .Door verzwaring van de belasting met behulp van gewichten wordt de wrijvingsweerstand opgevoerd totdat de roterende as stilvalt. In niet gesmeerde toestand gebeurt dit reeds bij een belasting van 40 kg. en bij gebruik van gangbare smeerolien bij 70 kg. Friction Guard met de top van de vinger op de roterende as aangebracht blijkt een druk van 270 kg nog aan te ke voordat de motor van de Timken-machine wordt uitgeschakeld.

De olieversterker is geschikt voor toepassing in alle denkbare oliesmeersystemen en kan volgens de producent worden gebruikt in motoren, transmissies, drijfwerken en hydraulische systemen.

Inf.: Friction Guard 03434-52609.

Reageer op dit artikel