nieuws

Latiers breidt produktie uit na overname van Simeg

bouwbreed

Met de overneming van het failliete Simeg in Almelo is Aug. Latiers BV uitgegroeid tot een van de grootste, zo niet het grootste natuursteenbe- en verwerkende bedrijf van ons land Latiers gaat er dunne gevelplaten en tegels maken in aanvulling op het ‘dikkere’ werk in de vestigingen in Belfeld (hoofdzetel ) en Epe.

Bij elkaar heeft het bedrijf nu 89 mensen in dienst, maar het ligt in de bedoeling dit aantal te laten groeien.

In zekere zin kwam het faillissement van Simeg, dat eigenlijk nauwelijks aan produktie in zijn gloednieuwe hal van 6000 m2 oppervlakte is toegenomen, voor Aug. Latiers mooi op tijd. Het bedrijf wilde al langer de produktie van dunne platen en tegels aan zijn pakket toevoegen maar kwam er door de uitbreidingen in hoofdvestiging Belfeld steeds niet toe. In deze fabriek is de produktie de laatste van zes jaren ruim verdubbeld. Daar draaien nu onder meer twaalf gediamanteerde cirkelzagen met bladen doorsnee 3,50 meter dag en nacht, bewaakt via de telefoon – een voor de Nederlandse natuursteenwereld ongekende situatie. Hier werken 52 mensen, in het meer op grafwerk toegelegde Epe zeventien en in Almelo voorlopig twintig.

Op korte termijn moeten dit er 25 worden maar dit houdt opleiding in en zoiets vergt tijd. De overneming van ex-Simeg heeft overigens heel wat voeten in de aarde gehad. Het bedrijf ging in november 1992 failliet, de overname volgde in principe in januari vorig jaar. Toch duurde het tot 23 augustus eer de zaken waren afgerond. Het Almelose bedrijf bleek voor de grootschalig gepleegde bouw namelijk noch een officiele bouw-, noch een hinderwetvergunning te hebben. Het kostte maanden eer deze afkwamen en nog eens een paar maanden voordat met de produktie kon worden begonnen.

In Almelo wordt nu gewerkt met twee cirkelzagen en vierraamzagen naast de drie gediamanteerde meerbladzagen in de e oude produktiehal. De funderingen van elk 250m3 beton voor nog twee raamzagen waren al gestort maar de bestelde machines, door Simeg niet betaald, staan in Italie. Latiers wil ze zo spoedig mogelijk laten overkomen zodat het bedrijf in Almelo volop in produktie kan komen. Met de vier plus de cirkelzagen kan nu al een produktie van 100 000 m2 dunne (gevel)platen en 50 000 m2 vloer- en wandtegels worden bereikt.

Graniet

Volgens G. Latiers jr, een van de drie directeuren van het familiebedrijf, is de markt nu wel moeilijk maar de tendens naar het gebruik van graniet in de bouw blijft zeker stijgende. Volgens hem wordt tegenwoordig rond 70% graniet voor onder meer gevels geleverd en nog maar 30% marmer. Deze omslag is iets van de laatste jaren. Voordien was marmer verre favoriet.

Door verbeterde produktietechnieken is het duurzamer graniet ook financieel beter in de markt te liggen. Dit geldt zowel voor Nederland als Duitsland waarheen Latiers, mede door de ligging pal aan de grens, veel levert. De levering vindt uitsluitend plaats via de bekende kanalen vakhandel, steenhouwerijen en handelaren. Daarmee wordt de tactiek van ex-Simeg, dat ook rechtstreeks aan particulieren en aannemers verkocht, verlaten. Latiers: “Wij zijn van mening dat een producent zich in de eerste plaats moet concentreren op de produktie”.

Overigens is de aangekochte vestiging in Almelo, waarvoor de aparte BV Latiers Almelo is gesticht, nog lang niet af. Voorlopig kan slechts het, wat Latiers noemt, “recht toe recht aan” werk worden geleverd. Complete gevels met zijn aparte passtukken en eventuele ronde delen ke nog niet worden gemaakt. De benodigde aanvullende machines hiervoor zullen in de loop van dit jaar worden geplaatst. Ook komt er een machine waarop platen met een gevlamd oppervlak vervaardigd ke worden.

Reageer op dit artikel