nieuws

JCB introduceert twee mini-gravers in de 1,5 tons klasse

bouwbreed

In het kader van de vergroting van het marktaandeel ‘wereldwijd’ produceert JCB momenteel de ene na de andere nieuwe, of sterk verbeterde, machine. Afgelopen week werden officieel de technische gegevens bekend van de twee nieuwe minigraafmachines 801.5 en 801.6. Beide machines zullen voor het eerst publiekelijk getoond worden tijdens de Intermat die van 19 tot 24 april in Parijs wordt gehouden.

Ondanks de somberheid en de matheid die, gelukkig in steeds mindere mate, bij de eindgebruiker van bouwmaterieel nog heerst behoort, deze negatieve tendens bij de fabrikanten van bouwmaterieel al enige tijd tot het verleden. Dit vertrouwen heeft zich bij de grote producenten reeds vertaald in hoopgevende jaarcijfers. Een van de meest actieve producenten momenteel is het Engelse JCB. Naast het aanpassen van machines aan de huidige normen lanceert dit bedrijf de laatste maanden de ene nieuwe machine na de andere. Op dit laatste vlak ligt ook deonlangs in Cobouw beschreven introductie van twee nieuwe minigraafmachines, de 801.5 en de 801.6, die door de onderneming JCB Hydrapower op de markt worden gebracht. Kenmerken van beide machines zijn: instelbare bedieningorganen die aan de zijkant zijn ingebouwd; een voorruit die geopend kan worden, en een giek die nu 90 gr. C. excentrisch naar links geplaatst kan worden. Tijdens de Intermat te Parijs zullen beide machines voor eerst aan het publiek worden voorgesteld.

De nieuwe JCB 801.6 voldoet aan de marktwens naar een lichte machine met hogere prestaties. Deze minigraafmachine heeft een eigen gewicht van 1,6 ton en is uitgerust met een langere giek, grotere cilinders en hogere hydraulische werkdrukken. Om deze verbeteringen soepel te laten werken is de JCB 801.6 uitgerust met een nieuwe en krachtige Perkins-dieselmotor van 14 kW.

Het resultaat van deze verbeteringen is dat deze machine tot een graafdiepte komt van ruim 2,3 meter, een laadhoogte van bijna 2,5 meter en een opbreekkracht aan de bak van 13 kN. Om dit relatief grote graafvermogen te compenseren is de nieuwe minigraver uitgerust met een bredere onderwagen om tot de vereiste stabiliteit te komen.

Voor een mini heeft de JCB 801.6 zonder meer een luxe cabine, die conform de laatste EG voorschriften is uitgevoerd. Deze cabine is voorzien van een goed verstelbare stoel en instelbare hydraulische servobedieningsorganen, terwijl het geheel zodanig is afgemonteerd dat een laag geluidsniveau is ontstaan.

De machine is uitgerust met onderling uitwisselbare rubberen of stalen rupsbanden en een dubbelwerkend hulpcircuit met een olie-opbrengst van 31,5 liter per minuut. Met de machine kan met twee rijsnelheden worden gereden waarbij de maximale rijsnelheid 2,9 km/uur bedraagt.

Net als alle andere JCB minigraafmachines is ook de 801.6 ontworpen met ingebouwde beveiliging tegen (te)ongunstige terreinomstandigheden en verkeerd gebruik door de machinist. Naar wens kan deze machine worden uitgerust met een aantal veiligheidsvoorzieningen zoals gegraveerde ruiten en vergrendelingen voor giek en rupsbanden die voornamelijk tot doel hebben de toenemende diefstal van dit soort machines tegen te gaan.

JCB 801.5

De tweede nieuwe JCB minigraafmachine is de JCB 801.5. Deze machine heeft dezelfde brede cabine, bovenbouw en bedieningorganen als de 801.6, alleen het gewicht van deze machine bedraagt 1,5 ton.

In elk ander opzicht is deze machine gelijk aan de reeds langer op de markt zijn 1,4 tons mini, de 801.4. Zowel de 804.1 als de 805.1 hebben verder dezelfde technische prestaties als de oudere 801 modellen zoals een graafdiepte van 2,2 meter en een laadhoogte van 2,35 meter. Ook worden ze aangedreven door dezelfde Perkins 103-10 dieselmotor met een vermogen van 12,2 kW.

De nieuwe JCB 801.6 is voorzien van een langere giek, grotere cilinders en hogere hydraulische werkdrukken.

Reageer op dit artikel