nieuws

Huren groeigemeenten moeten omlaag

bouwbreed

Instelling van verhuiskostenfonds, eenmalige huurverlaging in vijf groeikernen en inzet van een speciale doorstroommakelaar. Deze maatregelen stelt de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) voor aan staatssecretaris Heerma, die haar had gevraagd oplossingen te bedenken voor het probleem van te dure huurwoningen in nieuwbouw-gemeenten.

De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat huurders in Alkmaar, Almere, Lelystad, Spijkenisse en Zoetermeer te veel betalen in verhouding tot hun inkomen. Deze vijf plaatsen hebben de taak om de inwoners van de vier grote steden te huisvesten.

Terwijl de de inkomens in de meeste groeikernen iets boven het nationaal gemiddelde van f. 2690 liggen, zijn de huren die men daar betaalt veel hoger dan het nationale gemiddelde, Zoetermeer gaat aan kop, met een gemiddelde huur van f. 699 tegen f. 504 in heel Nederland. Vooral ouderen en lage-inkomensgroepen in Zoetermeer en mensen die wonen in wijken met dure eengezinshuizen in Alkmaar en Spijkenisse hebben hoge woonuitgaven.

Zoetermeer

In alle 22 groeigemeenten valt gemiddeld 42 procent van het huurbestand in de categorie goedkoop. Voor het hele land is dat 65 procent. Maar in Zoetermeer bestaat slechts 16 procent van de huurhuizen uit goedkope woningen. Onder goedkoop verstaat het onderzoeksbureau een maandelijkse prijs onder f. 555.

De SEV heeft staatssecretaris Heerma om zowel een beleidsmatige instemming als een financiele bijdrage voor experimenten gevraagd. Heerma zal naar verwachting in februari 1994 hierop reageren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels