nieuws

Harsendivisie DSM schrapt in Nederland 150 banen

bouwbreed Premium

DSM Resins, de harsendivisie van het chemieconcern DSM, gaat in Nederland voor eind 1995 150 van de 800 arbeidsplaatsen schrappen. Waarschijnlijk zijn daarbij gedwongen ontslagen niet te vermijden, omdat interne herplaatsing binnen het concern onvoldoende soelaas biedt.

Doel van de herstructurering is een kostenvermindering van f. 15 miljoen per jaar. Wereldwijd heeft het bedrijf een omzet van ruim f. 1,3 miljard en in totaal circa 3000 werknemers.

De divisiedirectie in Zwolle wil het produktenpakket stroomlijnen en efficienter gebruik maken van de produktielocaties in Hoek van Holland, Schoonebeek en Zwolle. Bepaalde produktie-activiteiten zullen worden geconcentreerd en sommige installaties en kleine reactoren zullen worden gesloten.

De directie van DSM Resins vindt de maatregelen nodig om de financiele situatie en daarmee de concurrentiepositie te verbeteren. De divisie heeft nu niet alleen last van de economische situatie en een toenemende concurrentie, maar de harsen voor vloeibare verven worden ook verdrongen door andere produkten, zoals poederverfharsen. Ook de technologische ontwikkelingen zitten het bedrijf in de weg. Daardoor neemt namelijk de kwaliteit en dus de levensduur van verven toe, met een vermindering van het gebruik van harsen als gevolg.

De maatregelen die DSM Resins in Nederland doorvoert, volgen op een advies dat vorig jaar is uitgebracht door organisatie-adviesbureau McKinsey & Company. Binnenkort start een soortgelijke studie voor de vestigingen in het buitenland.

Overigens staat DSM Resins niet alleen bij deze herstructurering. Ook de harsendivisie van Akzo staat namelijk een reorganisatie te wachten. Vorige maand meldde Akzo dat hier ten minste 80 van de 485 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen om het bedrijfsresultaat te verbeteren.

Reageer op dit artikel