nieuws

Gevelspecialist Nijva moet poorten sluiten

bouwbreed

Nijva Nijmegen, gespecialiseerd in gevelbouw, moet dicht. Het moederconcern, de Britse Yule Catto (speciale chemische produkten), denkt in de gevelbouw- en montagebranche geen geld meer te ke verdienen.

Algemeen directeur G.W. Kakebeen van Nijva Nijmegen (en ook van de twee andere bedrijven) noemt de markt voor de gevelbouw ‘desastreus’ wegens de ingezakte kantorenmarkt. Er is een enorme overcapaciteit in Europa. Hij verwacht pas verbetering in 1996 en dat is te laat. De situatie verslechterde al flink in 1992. Nijva draait al twee jaar met verlies. Vorig jaar bedroeg het negatieve saldo ongeveer f. 2,7 miljoen op een omzet van zo’n f. 30 miljoen. Dat saldo zal in de loop van 1994 – tot aan de sluiting – nog oplopen tot f. 6,5 miljoen, inclusief de sluitingskosten. Nijva monteerde onder meer de gevels van het Atrium in Amsterdam en levert Nyva-Isoplus systeem voor duurzame vliesgevels. De onderneming is in 1938 opgericht.

Nijs en Vale

De houdstermaatschappij van Nyva Nijmegen, Nijs en Vale Holding, en het zusterbedrijf Nijs en Vale Zonnewering (zestien werknemers) blijven gewoon doordraaien. De zeventig werknemers van Nijva Nijmegen verliezen hun baan. Het ontslag zal geleidelijk aan dit jaar plaatsvinden. Eerst worden de nog lopende poen afgemaakt, wat nog wel tot eind van dit jaar zal duren.

Het moederbedrijf Yule Catto, genoteerd aan de Londense effectenbeurs, telt 45 bedrijven en zet ongeveer f. 1 miljard om.

Reageer op dit artikel