nieuws

Geen Deense garanties bij uitstel Oresont-beslissing

bouwbreed

Een nieuw rapport omtrent de milieu-effecten van de bouw van de brug-tunnel tussen Kopenhagen en Malmo moet 14 februari bij de Zweedse ‘Vattendomstol’ (waterrechtbank) op tafel liggen, zo heeft de regering van Zweden laten weten aan het resundkonsortium.

Bij de nieuwe milieu-effectenrapportage waartoe het kabinet vorige week onverwacht besloot, gaat het vooral om de water-, zout- en zuurstofdoorstroming in de Oresont, die -zo luidt de eis- onder geen beding nadelig mag worden beinvloed door de bouw van de oeververbinding.

Voor het consortium betekent dit het aanbrengen van veranderingen in de concept-constructie, een vergroting van de afgravingen in de Oresont met vijf miljoen kubieke meter en de indiening van een definitief voorstel voor de vormgeving van het kunstmatige eiland bij Saltholm.

Directeur Henning Kruse Petersen van het Oresundkonsortium denkt niet dat de gestelde termijn onoverkomelijke problemen zal opleveren.

Na afloop van een langdurige ontmoeting deze week tussen premier Nyrup Rasmussen van Denemarken en premier Carl Bildt van Zweden in Malmo, kon tgenoemde geen garanties geven dat de vertraging van de definitieve beslissing omtrent realisering zich zal beperken tot twee maanden. Een vertraging die deze termijn overschrijdt, leidt volgens het consortium tot een extra rekening ter grootte van ‘een negencijferig bedrag’.

Reageer op dit artikel