nieuws

Europese Investeringsbank verstrekt record kredieten

bouwbreed Premium

De Europese Investeringsbank (EIB) in Luxemburg heeft vorig jaar een recordbedrag van bijna 20 miljard Ecu (f. 44 miljard) aan kredieten verstrekt.

Ondanks de economische recessie maakten de activiteiten van de bank een groei van 15 procent door.

Veruit het grootste deel van het geld wordt gestoken in poen in de twaalf landen van de Europese Unie: ongeveer f. 40 miljard. Nederland maakt maar bescheiden gebruik van de faciliteiten van de bank. Vorig jaar werd een bedrag van f. 815 miljoen bij de EIB geleend. Het geld werd gestoken in de uitbreiding van een installatie voor afvalverwerking bij Nijmegen, in de bouw van een stoom- en gascentrale in Limburg en in kleine investeringspoen van het midden- en kleinbedrijf.

De grootste kredietnemers binnen de Unie zijn Spanje en Italie, op afstand gevolgd door Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannie en Portugal. De EIB verstrekt in toenemende mate leningen buiten de Unie, met name in Midden- en Oost-Europa en in het Middellandse Zeegebied. In totaal werd bijna 10 procent van de kredieten buiten de Unie geinvesteerd.

Reageer op dit artikel