nieuws

Denen staken voorlopig Oresont-werkzaamheden

bouwbreed

De Deense regering heeft in overleg met het parlement besloten de werkzaamheden aan land voor de brug-tunnelverbinding over de Oresont gedeeltelijk stil te leggen in afwachting van verdere ontwikkelingen in Zweden.

Onenigheid binnen het Zweedse kabinet leidde er vorige week toe, dat een definitieve standpuntbepaling ten aanzien van de realisering van het miljardenpo afhankelijk werd gesteld van nog een onderzoek naar de milieu-effecten.

Concreet betekent een en ander dat het werk aan de autosnelweg- en railaansluitingen wordt onderbroken. Ook de ontruiming en de sloop van huizen komt stil te liggen. Daarentegen wordt het werk aan infrastructurele voorzieningen die los van de Oresontverbinding staan gewoon voortgezet. Het betreft hier de aanleg van een spoorweg tussen Kopenhagen-Sydhavn en luchthaven Kastrup en de uitbreiding van de snelweg naar de hoofdstad. Premier Paul Nyrup Rasmussen van Denemarken heeft gisteren in Malmo een ontmoeting gehad met zijn Zweedse collega Carl Bildt, om nadere opheldering te krijgen over de vertraging van de aanleg.

Afgezien hiervan heerst er ook onzekerheid over de vraag of het po ooit een feit zal worden, daar het er alle schijn van heeft dat de bouw in beide landen een verkiezingsthema gaat worden. Anderzijds zijn er ook commentatoren die menen dat als de vaste oeververbinding na een nieuwe rapportage geheel ‘milieu-neutraal’ blijkt te zijn, ieder argument om de bouw nog langer tegen te houden wegvalt.

Reageer op dit artikel