nieuws

CDA en PvdA: Meer grind voor veilige Maas is bespreekbaar

bouwbreed

Er mag meer dan 35 miljoen ton grind uit de Maas gewonnen worden als dit de veiligheid van de Limburgse Maaskant-bewoners en de bedrijven ten goede komt. Volgens een contract met de Rijksoverheid moet Limburg tot het jaar 2010 nog 35 miljoen ton grind, bovenop de verleende concessies in Midden-Limburg, leveren.

Fractiewoordvoerders van het CDA en PvdA namen bovengenoemd standpunt in tijdens een vergadering in Maastricht, over de voortgang van de zogenaamde MHAL-studie, van poen die van belang zijn voor de steden: Maastricht, Heerlen, Aken en Luik. Voor het CDA was tot voor kort de genoemde 35 miljoen ton het absolute maximum. Na de recente overstromingsramp wordt hier anders over gedacht.

CDA-woordvoerder Cyril Lebens: “De natuurontwikkeling bij het winnen van grind in de Grensmaas is niet meer het uitgangspunt maar de veiligheid va n de Maasbewoners. Iedere ton meer grind – desnoods 60 miljoen ton – mag, als hierdoor de overstromingen worden ingedamd.” CDA en PvdA zijn tevens een voorstanders van een deltaplan dat uitgevoerd moet worden vanaf de oorsprong van de Maas tot de monding van de rivier. Ook de commissaris van de Koningin in Limburg is voorstander van een deltaplan.

Reageer op dit artikel