nieuws

Berlijner koopt laatste staatsaannemerij

bouwbreed

De Berlijnse ondernemer H. Penz heeft van het Treuhand-instituut het bouwbedrijf Hochbau uit Magdeburg gekocht. Hij wil ruim DM 45 miljoen in de onderneming investeren.

Hochbau behaalde in 1993 een omzet van DM 300 miljoen en een verlies van DM 100 miljoen. Treuhand zal een deel van het totale verlies van DM 220 miljoen overnemen.

Penz beheert in de bondsrepubliek onder meer de hotelketen Sonat. Hij wikkelde eerder vier andere transacties met Treuhand af. Met Hochbau verwerft hij de laatste grote Oostduitse aannemerij die in de vorm van een houdermaatschappij een voormalig staatsbedrijf voortzet. Dit jaar wil Penz de omzet met 10 procent verhogen. De ondernemer laat het bedrijf daarvoor enkele winkelcentra en bejaardentehuizen met een gezamenlijke waarde van DM 165 miljoen bouwen.

In Zwickau ging het bouwbedrijf Sachsenbau failliet. Eind 1991 namen drie zakenlieden de onderneming voor DM 13,5 miljoen over van de Treuhand. Het parket klaagde het trio aan wegens bedrog. Naar verluidt zouden ze het bedrijf systematisch hebben uitgehold.

Een van de zakenlieden verwierf sinds de overname van Sachsenbau zo’n twintig andere bedrijven. Volgens het parket gebeurde dat met geld dat de Treuhand beschikbaar stelde voor het bouwbedrijf.

De aangeklaagde ondernemer sloot verschillende kredieten af en ontving financiele steun van het Saksische ministerie van economische zaken. Enkele banken zullen naar verwacht in ernstige moeilijkheden geraken door hun leningen aan Sachsenbau. Treuhand betaalde de DM 13,5 miljoen terug aan de in opspraak gekomen zakenman.

Reageer op dit artikel