nieuws

Bende stal voor meer dan een miljoen aan cv-ketels

bouwbreed

De politie Amsterdam-Amstelland en de Regiopolitie Drenthe doen voorlopig nog geen mededeling over de wijze waarop een eerder opgerold crimineel netwerk gestolen cv-ketels en geisers van de hand deed.

In de afgelopen jaren stal de bende voor meer dan _1 miljoen aan apparatuur.

De samenwerking tussen de politieregio’s Amsterdam en Drenthe kwam tot stand toen uit afzonderlijke onderzoeken naar inbraken dezelfde groep daders naar voren kwam. De politie in de regio Drenthe gaf de aanzet met het onderzoek naar de diefstal van cv-ketels en geisers. Bij drie inbraken verdwenen bij elkaar 450 ketels en 250 geisers.

De diefstallen vonden in de loop van het vorige jaar plaats bij fabrieken in Meppel en Buinen en bij een groothandel in Eelde. De daders geraakten daar binnen na het slopen van muren of na het doorslijpen van sloten. De gestolen waar werd met bestel- en vrachtwagens naar Amsterdam vervoerd.

Onderzoek

De politie van Amsterdam raakte bij de zaak betrokken door een onderzoek naar een inbraak bij de Bank van Lening aan de Nes. De verdachten kwamen nagenoeg allemaal uit Amsterdam. Tien onderzoekers uit Amsterdam en tien onderzoekers uit Drenthe werkten vanaf november vorig jaar vanuit ’s lands hoofdstad aan de zaak.

Eerder deze week arresteerde de politie negen verdachten en deed op negen locaties huiszoekingen. De politie zette bij die actie 75 mensen in. Over de verdachten meldt de politie dat de leeftijd varieerde tussen 25 en 32 jaar. Sommigen hielden zich alleen met diefstal bezig terwijl anderen zich specialiseerden in heling van de waar. Anderen namen beide activiteiten voor hun rekening.

De Directie Criminaliteitspreventie van het ministerie van Justitie steunt sinds 1989 publiek-private initiatieven voor de beveiliging van bedrijfsterreinen.

Een voorbeeld daarvan biedt het po Beveiliging Bouwplaats van de stichting Bouwresearch uit Rotterdam. De organisatie werkt daarvoor onder meer samen met het AVBB, de VNI en Volker Stevin. In april of mei van dit jaar hoopt de SBR de eerste resultaten te ke presenteren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels