nieuws

Hek Nederland ziet kans tot expansie en uitbreiding

bouwbreed

Om aan te geven dat de activiteiten van de onderneming nog steeds in stijgende lijn gaan heeft Hek Nederland BV te Middelbeers vorige week aan de ingebruikname van een nieuwe bedrijfshal een feestelijk tintje gegeven.

Bij die gelegenheid toonde het moederbedrijf Hek Bouwmachines BV het brede liftenprogramma dat in de achterliggende jaren werd ontwikkeld, waaronder de multifunctionele hefsteiger/bouwlift SL 1500 H/B).

Hek Nederland in 1987 opgericht onder de naam ‘Hek Verhuur BV’, maar in mei 1989, vanwege de uitbreiding van de activiteiten met de verkoop en service van de Hek produkten, omgedoopt tot Hek Nederland, is een van de zes dochterbedrijven van de Hek International Group BV. Deze wereldwijd opererende organisatie met in totaal 180 medewerkers concentreert zich op de produktie, verkoop en verhuur van hefsteigers en personen- en goederenliften en maakt op zijn beurt weer deel uit van het Duitse Thyssen concern.

De verhuur- en verkooppoot Hek Nederland BV telt, na een bescheiden start in 1987 met zes mensen, momenteel 26 gespecialiseerde medewerkers.

Zij bewaken gezamenlijk een verhuurvloot van niet minder dan 200 machines in geheel Nederland die voor een belangrijk deel in de bouwnijverheid in gebruik zijn.

Veel belangstelling was er tijdens de open dag in Middelbeers voor de SL 1500 een machine die zowel als hefsteiger (SL 1500 H) als steigerbouwlift (SL 1500 B) is te gebruiken en met name is bedoeld voor het op hoogte aanreiken van materialen van grote afmetingen zoals raam- en gevelelementen, glas en gipsplaten enz. Maar ook voor de opbouw van de steiger is deze machine uitstekend te gebruiken voor het verticaal transport van de afzonderlijke steigerdelen.

Voor de SL 1500 werd in Duitsland reeds voor beide toepassingen een TUV goedkeuring volgens VBG 14 en VBG 35 afgegeven en die een belasting toestaat van 1500 kg (materiaal inclusief drie personen), hetzij 1500 kg uitsluitend voor materiaaltransport.

Multifunctioneel heeft volgens Van Hek hier nog een andere betekenis. Mastdelen, mastan kers, sleepkabelvoeringen en schakelarmen voor de etagestops van de Sl 1500 zijn namelijk identiek aan die van de tandheugel bouwlift GL 500 die een draagvermogen heeft van 500 kg. De hefsteiger is aan de gevel, hetzij steigerzijde voorzien van een verschuifbare, twee meter brede neerklapbare stalen loopplank die in neergeklapte positie ter beveiliging aan beide zijden is uitgerust met uitzwenkbare hekjes. Alleen bij ingezwenkte positie van deze hekjes en opgeklapte loopplank is de lift in werking te stellen. Bij gebruik als hefsteiger is het overstappen van de hefsteiger op de verdiepingsvloer of steiger vloer onder bepaalde voorwaarden toegestaan. In dat geval dient ter plekke van de overstap op de steiger of aan de gevel een elektrisch beveiligde leuning te worden aangebracht. Volgens Van Hek is de SL 1500 in ons land nog niet voor beide inzetmogelijkheden goedgekeurd. Die laat echter niet lang meer op zich wachten. Naar de heer Van Hek ons nog verder kon meedelen worden nu reeds voorbereidingen getroffen voor deelname aan de in 1995 in Munchen te houden Bauma. Op deze internationale bouwmachinebeurs zal het bedrijf een lijn van acht nieuwe machines introduceren. ‘Daarbij gaat het niet om liften of hefsteigers’ heeft hij er een beetje geheimzinnig aan toegevoegd. Waarom dan wel houdt hij nog even in petto.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels