nieuws

Uit de weekbladen Vrij Nederland schrijft over …

bouwbreed

Uit de weekbladen Vrij Nederland schrijft over de gemeente Den Haag die ‘aan planologie doet van een hogere orde. Het gaat hier om Stadsdeel Zuidwest dat volgens de gemeente naar een ‘andere levenscyclus’ moet worden geleid. Er zijn mooie plannen voor ontwikkeld. De mensen die er wonen bieden echter verzet. Ze zijn te arm en te oud voor de hooggestemde idealen van de gemeente die de woningen in dit stadsdeel wil slopen om er nieuwe luxe-appartementen voor in de plaats te zetten.

Verder een human interest-interview met minister Andriessen van Economische Zaken. ‘Ik schat de kunst hoger dan de wetenschap of de politiek. Het lieftst zou ik zelf muziek gaan maken, of een roman schrijven. Maar dat kan ik niet.

Ontzettend jammer. In wezen ben ik jaloers op goede componisten en schrijvers. Kunst roert mensen, veel meer dan wetenschap of politiek”, aldus de bewindsman die als troost voorzitter van het Rotterdams Philharmonisch Orkest mag worden.

Hervormd Nederland gelooft niet in de vrede die er aan lijkt te komen in Joegoslavie. In zijn commentaar schrijft het blad dat het een vrede wordt die geen vrede is, omdat die berust op onrecht. ‘Een volk is gewelddadig op de knieen gedwongen en in reservaten samengeperst. De rekening voor het tolereren van dit onrecht volgt onvermijdelijk.’

Verder vraagt het blad zich of ‘embryos mensen zijn’. Dit in het kader van het toenemende wetenschappelijke belang van experimenteren met menselijke embryos. Aan het woordt komt de ethicus J.S. Reinders die pleit voor meer levensbeschouwing in deze discussie.

Onder het motto ‘Goede Zaken in China zet Elsevier deze week de Nederlandse bedrijven die hun ‘geluk’ of in ieder geval een rijk gevulde orderportefeuille zoeken in dit land op een rij. China is een groeimarkt maar, zo waarschuwt bijvoorbeeld Paul Preston van Unilever met onder andere het cosmeticaprodukt Lux actief in het land, ‘iedereen die zijn produkten hier tracht te marketen alsof dit een Derde Wereldland is, gaat de mist in. De Chinese consument is kieskeurig en leert snel. Je maakt hem niets wijs.’

Het Ingenieursbureau DHV heeft in Peking een kantoor geopend. Het eerste project behelst het in opdracht van de Wereldbank ontweropen en bouwen van drie fabrieken voor de productie van vaccins.

Wolter Wolters, DHV-man in Peking ziet in China veel mogelijkheden voor projecten met name op milieugebied. Overal wordt, zo stelt hij vast, in open water geloosd. Er zullen dan ook veel waterzuiveringsinstallaties worden gebouwd.

Wel noemt Wolters in Elsevier een belangrijke beperking: ‘Als consultant haal je geen cent business binnen. Je moet dan ook altijd de financiering van het po meebrengen.’

Het verkiezingsjaar 1994 staat voor de deur en volgens het weekblad betekent dit dat weer met het nationale gezelschapsspel ‘de mogelijke terugkeer van Hans Wiegel’ kan worden begonnen. Elsevier geeft de eerste aanzet en laat tien prominente politici over de mogelijke come back van Wiegel aan het woord. Zo zegt onder meer minister-president Ruud Lubbers ‘het prima te vinden’ als Wiegel Friesland voor Den Haag zou ruilen.

Maar VVD-Tweede Kamerlid Jan Franssen plaatst als kanttekening dat het zijn overtuiging is dat het electoraat meer Wiegel-minded is dan het VVD-kader. De Amsterdamse burgervader en oud-PvdA-kamerlid Ed van Thijn is falikant tegen een comeback: ‘Ik geloof niet in de terugkeer van Wiegel, hij is echt niet meer van deze tijd. Er wordt nu een andere manier van politiek bedreven.’

Het wapenbezit onder de Amerikaanse jeugd lijkt een nationale tragedie te worden, zo schrijft Time in een reportage over de ‘dodelijke liefdes-affaire tussen de Amerikaanse jeugd en haar vuurwapens. De kogel is de doodsoorzaak van maar liefst 25% van de Amerikaanse tieners. Het hebben van een vuurwapen wordt voor steeds meer jongeren een must. Ze zijn op zoek naar kicks, vervelen zich en hebben nog geen volledig ontwikkeld besef van sterfelijkheid. Het hebben van een wapen hoort echter bij hun opvoeding, zo vinden ze zelf. ‘Als je een pistool hebt, heb je macht’, aldus een jonge bezitter van een vuurwapen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels