nieuws

Vrijwel gehele cementfabriek gesloopt met combinatietang

bouwbreed

Op de Hannover Messe ’93 toonde Krupp Maschinenfabrik uit Essen de CombiCutter CC 3000, een vergruizer, knipper en schaar in een. In de testperiode werd deze schaar gebruikt voor de sloop van vrijwel een gehele cementfabriek.

Dit werk, dat werd uitgevoerd te zamen met een kleiner broertje, de Krupp schaar AZ 1100, nam een half jaar in beslag. Door het zeer gemeleerde sloopaanbod kwamen de specifieke inzetmogelijkheden van deze combinatietang uitstekend tot hun recht.

De cementfabriek in het Duitse Bernburg was toe aan een drastische vernieuwing van het bedrijfscomplex. Dit zeker waar de bouwstoffenmarkt uit het voormalige Oost-Duitsland dezelfde kwaliteitsnormen is gaan hanteren als die in het westen.

Om een en ander te realiseren diende een groot gedeelte van het bestaande complex ge sloopt te worden en vervangen door nieuwbouw. Voor het grove werk, waaronder het neerhalen van vier enorme schoorstenen, werden springstoffen gebruikt, terwijl voor het verder verkleinen en transport gereedmaken beide scharen werden ingezet. Met name de combinatietang kon zich hierbij naar hartelust uitleven daar deze voor dit soort werk uitermate geschikt is. Immers hier werd onder niet al te zware ar beidsomstandigheden de grootst mogelijke precisie gevraagd voor het verkleinen van beton en staal. Met name waar het dit laatste bouwmateriaal betreft heeft men bij de bouw niet op een paar ton meer of minder gekeken. Aangebouwd aan de lepelsteel van een graafmachine bleek de combinatietang over een gunstige kinematiek te beschikken, terwijl bovendien een ruime werkplek bestreken kon worden.

CC 3000

Het eigen gewicht van de CC 3000 bedraagt 3,2 ton. De knipkracht is 150 ton bij een bedrijfsdruk van maximaal 280 bar. De bekopening bedraagt maximaal 870 mm. De schaar is geschikt voor machines met eigen gewicht van 24 tot 35 ton.

Afhankelijk van het werk kan de bek worden uitgerust met verschillende tandgrootten.

Daarnaast ke er twee messen van elk 350 mm lengte gemonteerd worden. De verwisseling van de verschillende soorten ‘gebit’ kan snel door de machinist worden uitgevoerd.

De messen zijn vervaardigd van zeer hoogwaardig staal waarmee probleemloos rondstaal tot 50 mm en stalen draagbalken tot IPB200 verknipt ke worden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels