nieuws

Arbitrage-uitspraak roept weerstand op

bouwbreed

De Raad van Arbitrage voor de Bouwbedrijven heeft in spoedarbitrage getracht een oplossing aan te dragen voor het zich al maanden voortslepende conflict rond de bouw van het Sylvius-laboratorium in Leiden. Maar of de uitspraak daadwerkelijk soelaas zal bieden is zeer de vraag, want de benadeelde partij (in casu bouwonderneming De Kempen BV) loopt er niet warm voor.

Volgens arbiter mr. W. ten Cate van de Raad (tevens verbonden aan de rechtbank in Rotterdam) houdt de uitspraak in dat de aannemingsovereenkomst de facto is ontbonden.

Voorwaarde is dan wel dat ABS een bankgarantie tot een bedrag van een f. 0,5 miljoen afgeeft aan bouwbedrijf De Kempen. Die moet dan weer het werk in Leiden vrijgeven, zodat het po kan worden voltooid.

Maar directeur J. Denier van het bouwbedrijf voelt daar niets voor. “Wat heb ik aan een bankgarantie? Die stelt niets voor, dat is al wel gebleken” , vertelt hij. “Ik wil geld zien.

En voldoende geld ook, zodat ik de middelen heb om een bodemprocedure te beginnen.

Pas dan ben ik bereid de bouwplaats te verlaten. Zo lang er geen bevredigende contante betaling komt blijf ik het recht van retentie behouden” , stelt hij gedecideerd.

Een definitieve beslissing over de uitspraak van de Raad van Arbitrage neemt hij overigens pas na overleg met zijn raadsman mr. Van Dam in Rotterdam. Het bouwbedrijf heeft nog f. 1,2 miljoen tegoed van ABS.

Ook de advovaat van het bedrijf, te weten mr. Van Dam in Rotterdam, is niet bijster enthousiast over de uitspraak van de Raad: “Ik heb het liefst contante betaling en dan ook nog een hoger bedrag dan waarvoor een bankgarantie zou moeten worden afgegeven” .

Volgens mr. Van Dam is beroep mogelijk tegen de uitspraak van de Raad. Wanneer dat wordt ingesteld, blijft de bouw aan het laboratorium onverkort stilliggen.

De spoedarbitrage was aangevraagd door het in opspraak geraakte Hardinxveldse bedrijfje Alternatieve Bouw Systemen (ABS) BV. Dat heeft met zijn handelwijze (slechte betalingsmoraal) in Nederland en Luxemburg een spoor van financiele en sociale ellende getrokken onder tal van bedrijven en particulieren. Ook financierings- en ontwikkelingsmaatschappij Fibomij BV uit Leusden heeft aan het veroorzaken daarvan een steentje bijgedragen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels