nieuws

Rotterdam wil rente van rijk

bouwbreed

De gemeente Rotterdam wil via de Raad van State te weten komen of de stad recht heeft op uitbetaling van rente over de miljoenen guldens die de afgelopen jaren zijn geleend om het opruimen van bommen te financieren.

Als Rotterdam die procedure wint, zouden ook andere gemeenten in het land aanspraak ke maken op uitbetaling van rente door het ministerie van Financien.

Bij het ruimen van bommen wordt volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam globaal de helft van de kosten door het rijk vergoed, namelijk die voor het feitelijk onschadelijk maken. Voor maatregelen als het evacueren van omliggende straten draaien de gemeenten zelf op.

Rotterdam heeft in de periode vanaf 1989 tot vorig jaar recht op teruggave van f.5,5 miljoen door het rijk. De stad heeft dat voorgeschoten geld nog niet terug en de rentelast drukt zwaar.

Volgens de gemeentelijk woordvoerder is sinds eind vorig jaar, toen Rotterdam een zogenoemde bodemprocedure aanspande, een intensieve briefwisseling tussen juristen gaande over dit principe. De Raad van State heeft Financien gevraagd om schriftelijk te reageren op het verzoek van de Maasstad.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels