nieuws

Provinciehuis Groningen tussen traditie en modern

bouwbreed

Benthem Crouwel Architecten hebben het definitief ontwerp voor de Huisvesting Ambtelijk Apparaat Provincie Groningen gepresenteerd.

Vogelvluchtperspectief van de nieuwbouw van het provinciehuis in Groningen, gezien vanaf de Singelstraat met tegenover de grote glaspui het bestuurdeel van het bestaande gebouw.

Het gaat om uitbreiding van het provinciehuis met een fors kantoorgebouw. De provincie zou het liefste nog dit jaar met de bouw willen beginnen. Naar verwachting is daar een bouwsom van f.39 miljoen mee gemoeid, excl. btw en voorbereidingskosten.

Het huidige provinciehuis ligt terzijde van de Martinikerk en -kerkhof aan de rand van het centrum van de stad Groningen. In het tegenoverliggende bouwblok is de griffie gehuisvest op een terrein dat vrijkomt voor nieuwbouw als nog enkele panden zijn gesloopt en de tijdelijke parkeerfunctie is opgeheven.

Voor de nieuwbouw is tegenover het provinciehuis een lange kantoorstrook van drie verdiepingen aan de Singelstraat opgenomen.

Kamstructuur Aan de achterzijde daarvan worden drie dwarsvleugels als in een kamstructuur gesitueerd. Deze staan niet loodrecht op het lange gebouw aan de Singelstraat, maar komen met hun verlengde midden-as samen in de Martinitoren. Aan de zijde van de Turfsingel verbindt een lage grachtwand de hogere kopgevels van deze dwarsvleugels.

De locatie voor nieuwbouw eiste van de architecten een zekere aanpassing van hun architectuur aan de bestaande bebouwing in de omgeving. Voor de gevels zijn strakke glaspuien als langgerekte banden met relatief lage ramen ontworpen.

Daar is metselwerk van rode Groninger baksteen tussen opgenomen.

Aluminium Alleen boven de ramen van de hoogste kantoorlaag is een dakrand gedacht van roestvast staal, waarin een geintegreerde rail voor de glazenwassersinstallatie is opgenomen. De raamstroken worden uitgevoerd in blank geanodiseerd aluminium.

Ter hoogte van de verdieping vloeren is tussen de gemetselde buitenspouwbladen een horizontaal U-profiel opgenomen.

Aangepast Het metselwerk van de helder rode Groninger steen wordt uitgevoerd met doorlopende lint- en stootvoegen. Plaatselijk is gebruik gemaakt van glazen bouwstenen. Zo ontstaat een gevelbeeld dat enerzijds laat-twintigste-eeuws aandoet, maar qua materiaalkeuze wel zichtbaar is aangepast aan de omgeving. In hoeverre een en ander slaagt is in belangrijke mate afhankelijk van de uitwerking en detaillering.

De architectuur vormt echter een contrast met de vorig jaar in gebruik genomen openbare bibliotheek van de gemeente Groningen, naar het ontwerp van Giorgio Grassi, en het gelijktijdig te bouwen stadskantoor als uitbreiding van het stadhuis op de Grote Markt van Aldolfo Natalini. In beide spraakmakende nieuwe gebouwen, in het hartje van de stad, is de baksteen met meer traditioneele detaillering verwerkt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels