nieuws

Vijfde Proefschrift Wijnconcours reikte vineuze ‘Oscars’ uit

bouwbreed Premium

Het Vijfde Proefschrift Wijnconcours heeft tijdens een groots opgezet spektakel in De Kersentuin in Amsterdam de ‘wijnen van het jaar 1993’ bekendgemaakt. Uit circa duizend ter keuring ingezonden wijnen werden ruim honderd genomineerd en in die ereklasse vielen de begeerde onderscheidingen, zeg maar de Oscars op wijngebied. Dat waren er vorig jaar vier, nu achttien.

De stichting WINE, uitgever van het blad Proefschrift, is een jaar of tien geleden opgericht door Jan van Lissum en een groep wijnamateurs, uit ontevredenheid over de manier waarop er toen over wijn geschreven werd. Zij organiseerden proeverijen en deden daarvan verslag in een eigen blad ‘Proefschrift’. Aanvankelijk een puur liefhebbersblad maakte het een ontwikkeling door tot een professioneel magazine van hoog niveau en internationaal aanzien. Hoewel eigen proeverijen nog steeds een belangrijke plaats innemen, vormen die niet meer het enige thema; het blad signaleert en verslaat alle mogelijke aspecten van wijn, waar ook verbouwd of verhandeld. De redactie -Jan van Lissum en Rene van Heusden- tracht het incrowd-jargon te vermijden.

Gebleven is de onafhankelijke opstelling; het blad wordt door niemand gesponsord en van wijnhandel noch van producenten worden advertenties opge nomen. Vijf jaar geleden is men begonnen met de opzet van een Wijnconcours, dat een gezaghebbend antwoord wil geven op de vraag welke wijnen de meeste kwaliteit voor hun geld bieden, zulks in de categorieen tot en met f. 12,50 en tot en met f. 25 voor rode en witte en, dit jaar voor het eerst, rose. Mogelijk liggen die prijsklassen wat ver uit elkaar, maar in de beperking toont zich de meesterproever en het jaarlijks stijgend aantal inzendingen bewijst dat met die formule zeer wel te leven valt.

Maar, en dat dient de duidelijkheid minder, er zijn nu ook vermeldingen voor ‘rode wijn van het jaar 1993 exclusief Bordeaux’, vier bijzondere onderscheidingen voor ‘excellente verhouding tussen prijs en kwaliteit’, een eervolle vermelding voor de ‘kwalitatief beste inzending van het concours’ en een tweevoudige ‘publieksprijs’.

Voorts wordt gewag gemaakt van de ‘gastronomische wijn van het jaar’ en van een ‘over all winnaar Italie’. Een zo grote variatie aan bomen kan met name leken het zicht op het bos ontnemen. Mogelijk kan volgend jaar voor evaluatie en indexering de computer te hulp geroepen worden. Toch zijn er zeer wel algemene conclusies te trekken. De vooral recente gewoonte om ook witte wijnen korter of langer op hout te laten rijpen, is aan het afnemen en lijkt dus een modegril. Waren vorig jaar Duitsland en in mindere mate Zuid-Afrika de grote verrassingen van het concours, dit jaar kwam Italie imponerend -met niet minder dan vier onderscheidingen- voor de dag. Chili dat het vorig jaar niet zo goed deed, revancheerde zich dit jaar overtuigend. Onder de vijfhonderd aanwezigen bevonden zich vele diplomatieke vertegenwoordigers van wijnproducerende landen. Een uitvoerig verslag van het concours, met proefnotities van de beste wijnen en overzicht van de klassementen verschijnt in het decembernummer van Proefschrift (Oude Schans 11, 1011 KR Amsterdam, tel. 020-6251298).

Reageer op dit artikel