nieuws

Van ’t Hek maakt met 30 HFV zonder trillingen damwandput

bouwbreed

Ongeveer acht maanden na de eerste slagen van het hoogfrequent variabel trilblok PTC 15 HFV op een bouwpo hartje Alkmaar, heeft aannemingsbedrijf -Gebr. van ’t Hek uit Beemster, dat als nummer een dit trillingvrije blok naar ons land haalde, nu de zwaardere broer 30 HFV in gebruik genomen. Als openingszet plaatste dit blok met een slagkracht van 160 ton in Amstelveen, geruisloos maar vooral zonder trillen een damwandput naast het gebouw van General Electric.

Het gebruik van een trillingvrij werkend blok heeft maar een doel: het in de grond brengen van damwandprofielen zonder dat de omgeving door heigeweld wordt verstoord. Beter nog; zonder dat trillingen van het blok via damwandplank en omliggende grond op belendende bebouwing worden overgedragen.

Ook die eis werd gesteld aan het maken van een damwandkuip in Amstelveen. Voor de brandstofvoorziening van een noodstroomaggregaat voor General Electric was plaatsing van een olietank direct naast het gebouw gewenst. De hiervoor noodzakelijke bouwkuip vroeg een damwandscherm met een lengte van 40 meter.

De met de PTC 30 HFV ingebracht planken hadden een lengte van 11,5 meter.

Dat de werking van dit blok geen enkel effect heeft op de omgeving kon aan de hand van elektronische trillingsmeetapparatuur die Van ’t Hek op verzoek bij het werk installeerde worden vastgesteld. Deze onlangs door het bedrijf aangeschafte apparatuur regi streert zowel horizontale als verticale verplaatsingen, die direct zijn af te lezen op een hierop aangesloten beeldscherm.

De PTC 30 HFV is een 4800 kg zwaar blok, uitgerust met twee maal vier excenters, die gezamenlijk zorgen voor een centrifugale slagkracht van 1600 kN en een grootste trekkracht van 400 kN. De stand van deze excenters is op afstand regelbaar. De besturing vindt onafhankelijk plaats van het toerental van de motor.

Dat betekent dat bij vol toerental de slagkracht is te regelen van 0 tot maximaal, zodat zowel bij het aanlopen als bij het uitschakelen van het blok geen trillingen worden geproduceerd. Voor de aandrijving van de PTC 30 HFV adviseerde PTC-importeur Watek BV een hydraulisch aggregaat met een motorvermogen van 375kW (510 pk). Dit aggregaat levert een oliestroom van 560 l/min bij een werkdruk van 385 bar.

Reageer op dit artikel