nieuws

Plan voor herstel natuurlijk verloop van Haagse Beek

bouwbreed

Een Haagse Beek die zichtbaar stroomt van Kijkduin naar een opgeknapte Hofvijver met waterplanten en rietkragen. Het Hoogheemraadschap Delfland en de gemeente Den Haag laten daar een plan voor opstellen.

De Haagse Beek ontsprong ooit in de duinen bij Kijkduin. Nu bestaat die uit een aaneenschakeling van stadsvijvers, deels ondergrondse waterlopen en komt tenslotte uit in de Hofvijver. Het Hoogheemraadschap en de gemeente willen de beek terugbrengen in de natuurlijke staat. ‘Zodat die zichtbaar vanaf de duinen, door Den Haag, uitmondt in de Hofvijver’, aldus A. Blumer van het Hoogheemraadschap.

‘Het moet weer een beek worden zoals een beek er vroeger uitzag: met planten, natuurvriendelijke oevers en rietkragen.’ De veel bekeken Hofvijver zou het ‘visitekaartje van het Nederlands waterbeheer ke zijn’, luidt de opvatting.

Voor het herstel is ook een aantal waterhuishoudkundige ingrepen nodig zoals wijziging van de wateraanvoer en sanering van overstorten van de riolering. Ook moet vervuilde bagger worden verwijderd.

Hoeveel de uitvoering gaat kosten is nog onbekend. Eerst komt er een plan van aanpak, dan valt een besluit of de plannen werkelijkheid ke worden.

Reageer op dit artikel