nieuws

Monumentale reeks opent met wereldstad Londen

bouwbreed Premium

De Britse uitgeverij Academy Editions speelde, bijgestaan door mede-uitgever Ernst & Sohn, met deel 1 over Londen een thuiswedstrijd in de nieuwe reeks boeken over wereldsteden. Het boek wordt in deze reeks gevolgd door delen over Los Angeles, Berlijn, Tokio, New York en Barcelona.

Stuk voor stuk steden waar de laatste tien jaar spectaculaire ontwikkelingen in architectuur en stedebouw plaatsvonden. Het royaal uitgegeven boek is met zorg uitgevoerd: goed papier en voortreffelijke foto’s die deels speciaal zijn gemaakt en nogal eens over een of twee hele pagina’s zijn afgedrukt. De redactie van het boek was in handen van Kenneth Powell.

Specialisten zoals Andrew Saint, Robert Cowan, David Mackay en Cedric Price schreven korte bijdragen over historie en groei van Londen. De uitgever organiseerde in mei dit jaar een discussie ‘Learning from London’, waarvan teksten zijn opgenomen.

Aansluitend volgt een indringende documentatie van hedendaagse architectuur in de Britse hoofdstad, zoals het had ke worden wanneer spraakmakende ontwerpen waren uitgevoerd, wat er wel werd gebouwd en wat mogelijk nog volgt. De redacteur schreef bij deze categorieen architectuur inleidende toelichtingen die bijvoorbeeld de prijsvraagresultaten voor de uitbreiding van de National Gallery van achtergrondinformatie voorziet. In het documentaire deel met uitgevoerde werken is overigens het Amerikaanse ontwerp dat werd gerealiseerd van Venturi en Scott Brown uitvoerig opgenomen, direct gevolgd door de gelijktijdig uitgevoerde museumvernieuwing van Norman Foster van de Royal Academy of Arts: een vorstelijk voorbeeld van architectonische kwaliteit.

De gedocumenteerde architectuur is al naar gelang de belangrijkheid in een tot vier pa gina’s per gebouw gedocumenteerd, veelal met spectaculaire foto’s van de hoogtepunten.

Daaruit mag blijken dat Londen niet de swinging city van de jaren zestig bleef, maar na de inzinking van de jaren zeventig is er de te tien jaar weer opvallend veel gebouwd.

Daaronder vindt men nogal wat hoogtepunten van vooraanstaande Britse architecten en relatief weinig werk van buitenlandse ontwerpers. Opmerkelijk is het brede scala van architectonische ontwikkelingen die in de stad gestalte hebben gekregen. Met name het postmodernisme heeft er soms gezegevierd, compleet met grote stadswoningen, die zich nauwelijks onderscheiden van rond de eeuwwisseling opgetrokken woningen. Daarnaast treft men ook onder de kantoorgebouwen verrassende voorbeelden aan, zoals men die eigenlijk nergens in Europa zo veelzijdig qua ontwerp en trends uit de jaren tachtig en negentig tegenkomt. Een even spectaculair als trendy ontwerp vormde het complex Minster Court van architectenbureau GMW Partnership. Het complex vormt een soort stedelijke apenrots, duurzaam afgewerkt met donkere natuursteen en soms naar gotiek neigende details. Het vormt een bijna bouwblok groot complex waarin postmoderne grillen zijn gecombineerd met technische overkappingen van staal en glas en monumentale vormen van toegepaste beeldende kunst.

Zo brengt dit boek een luxueus overzicht van de recente architectuurontwikkelingen in Londen, ongeevenaard royaal van opzet en uitvoering. Het kopen van het boek verleidt tot een bezoek aan de stad; de individuele smaak zal voor eigen invulling van een programma van alleszins boeiende voorbeelden van hedendaagse architectuur zorgdragen.

WVH ‘World cities: London’, onder redactie van Kenneth Powell. Uitgave: Academy Editions Londen/Ernst & Sohn, Berlijn 1993. Tekst geheel in het Engels. Formaat: 25 x 30,5 cm, 416 blz. ISBN 1 85490 188 5.

Prijs: (gebonden) DM 198,-.

S. Hardingham: ‘London a guide to recent architecture. Uitgave: Artemis, Londen/ Zuerich 1993. Formaat: 10,5 x 10,5 cm, 320 blz. ISBN:1 874056 50 1.

Prijs: (ingenaaid) Zw.Fr.

24,80.

Reageer op dit artikel