nieuws

Minder personeel in Duitsland nodig

bouwbreed Premium

Van 41 brancheverenigingen in het westen van Duitsland verwachten er 35 dat de aangesloten bedrijven het in het komende jaar met minder personeel zullen doen dan dit jaar.

Een kwart, waaronder de chemie, de machinebouw en installatietechniek en de auto-industrie, denkt in 1994 wel meer te produceren. Voor een ommekeer op de arbeidsmarkt is dat echter niet voldoende, zo blijkt uit een enquete van het Duitse onderzoeksbureau IW.

Van meer optimisme dan een jaar geleden is eigenlijk alleen sprake in de textiel en in de baksteenindustrie. De meeste bedrijven houden er rekening mee dat het ergste van de recessie achter de rug is, maar voorzien nog niet een duidelijke opleving van de conjunctuur.

Volgens IW zullen de investeringen in het westen van het land nogmaals kleiner worden, doordat de opbrengsten in het bedrijfsleven afnemen en er nog altijd een teveel aan produktiecapaciteit bestaat. Het IW maakt zich er zorgen over dat er behalve conjuncturele problemen ook structurele problemen bestaan.

Reageer op dit artikel