nieuws

Lubbers positief over plan-Delors

bouwbreed Premium

Minister-president Ruud Lubbers heeft zich tijdens een mondeling overleg in de Tweede Kamer positief uitgelaten over het werkgelegenheidsplan van de voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Delors. Het voorstel van Delors om jaarlijks acht miljard ecu (ruim 17 miljard gulden) extra uit te trekken in de vorm van Europese leningen voor grote openbare werken wees Lubbers niet van de hand.

Voor Nederland is een Europese lening daarom niet interessant. Maar het verschil met de structuurfondsen is, aldus Lubbers, dat het hier geen subsidies betreft, maar leningen die moeten worden terugbetaald.

Positief is volgens Lubbers ook dat het om grote, internationale netwerken gaat. ‘Dat nodigt landen ook uit om het planologisch eens te worden. We praten al een hele tijd met Vlaanderen over de hoge snelheidslijn. Dat praten wordt dan meer afgedwongen’, meende Lubbers. Bladerend door het zogeheten ‘Witboek’ van Delors, zei Lubbers nog dat ‘de luchtfietserij eruit is’.

De Nederlandse regering vond eerdere voorspellingen van de Europese Commissie voor de economische groei in Europa niet realistisch.

Reageer op dit artikel