nieuws

Kans op witte Kerst

bouwbreed Premium

In het overgangsgebied tussen koude luchtmassa’s in het noorden (Glasgow gisterochtend -9.0 gr C) en warme luchtmassa’s boven het continent (Feldkirch, Oostenrijk maandag 20.9 gr C) is er in Belgie, Duitsland en het noorden van Frankrijk zeer veel neerslag gevallen. In het Duitse Neurenberg gisterochtend 60 en in Elsenborn, Ardennen 52 mm.

Het mag dan ook niet vreemd heten dat de Maas buiten z’n oevers is getreden.

De komende dagen aanhoudende neerslagkansen en geleidelijk kouder. Daardoor zijn de vooruitzichten op een traditioneel groene kerst minder vanzelfsprekend dan de afgelopen jaren. Juist op vrijdag namelijk trekt een depressie over ons land naar het zuidoosten. Dan regen overgaand in sneeuw en met noord tot noordoosten winden aanvoer van koude luchtmassa’s.

Er zijn nog geen concrete aanwijzingen dat deze ontwikkeling de voorbode is van een periode met hard winterweer.

Vooralsnog zijn de hogedrukgebieden daarvoor niet krachtig genoeg. Wel wordt een reservoir van zeer koude lucht boven het noorden van Rusland opgebouwd. Daarin zakken de temperaturen tijdens de Kerstdagen tot beneden -40 gr C.

Weersverwachting voor donderdag Wisselend bewolkt met enkele winterse buien. Middagtemperaturen rond 4 gr C en een vrij krachtige, naar zuid krimpende wind.

Woensdag zon onder: 16.26 donderdag zon op: 08.46

Reageer op dit artikel