nieuws

Glas transparant of opaal door druk op de knop

bouwbreed

Saint-Roch te Brussel presenteerde tijdens Interbuild een ondoorzichtige glassoort, die door een druk op de knop transparant gemaakt kan worden. Het gaat om een toepassing van een bekende hightech techniek. Priva-lite is opgebouwd uit twee of meer lagen glas, met daartussen een laag Taliq LC (‘Liquid Crystal’). De techniek is vergelijkbaar met die van beeldschermen op basis van LCD (‘Liquid Crystal Display’), bekend van onder andere rekenapparaten, horloges en schootcomputers.

De microscopische kristallen in de Taliq LC-laag zijn door een druk op de knop te activeren.

Onder invloed van elektrische spanning trekken zij samen.

Daardoor wordt het Priva-lite glas transparant. Laat men de kristallen met rust, dan verspreiden zij zich en wordt het glas opaal. Het is dan niet meer mogelijk erdoorheen te kijken. Er dringt nog wel licht doorheen, maar dat wordt gediffundeerd, net als bij gewoon matglas.

Priva-lite glas is verkrijgbaar in diktes van 10, 12 en 14 mm, helder of getint, in afmetingen die liggen tussen 305 bij 405 mm. en 990 bij 2740 mm. Als toepassingsgebieden noemt Saint-Roch de medische sector, banken, winkels, conferentieruimtes, laboratoria, woningen enzovoort; overal waar men nu en dan behoefte heeft aan privacy.

Reageer op dit artikel